Foto Video | Protest la Tribunalul din Iași. Persoanele prezente cer eliberarea lui Dide

269781150_10159986042547940_706094524598849241_n (1)

Câteva persoane s-au adunat în fața Palatului de Justiție din Iași, cerând libertate pentru Cristian Dide, care astăzi împlinește 36 de ani. Acesta a fost arestat trafic de droguri de risc, după ce a trimis la sediul DIICOT Iași produse care conțin cannabis, achiziționate atât din afara țării, cât și din România.

„Libertate!

Cine-ar fi crezut ca ziua in care se implinesc 32 de ani de la Revolutie ma va prinde in strada participand la un mini-protest pentru eliberarea unui «traficant de droguri»? Nici macar eu!

Dar aceasta e situatia absurda in care te aduce uneori justitia din Romania. Este si cazul activistului civic Cristian-Mihai Dide, care a petrecut deja in arest 30 de zile pentru simplul fapt ca a trimis pe adresa DIICOT, in mod ostentativ si demonstrativ, doua colete care contineau, printre altele, o cantitate infima de canabis, legala in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana dar ilegala in Romania.

In atare conditii, chiar daca in sensul strict si in litera legii putem vorbi de un caz penal, in spiritul legii nu putem vorbi decat de o actiune de protest. Asa incat arestarea lui Dide pentru o asemenea fapta mi se pare un abuz strigator la cer. Da, se putea cerceta ceea ce s-a intamplat, se putea vedea daca e cazul unei trimiteri in judecata, dar nu bagi in arest preventiv, justificand ca e un mare pericol social, un om care trimite doua pachete inofensive ca forma de protest.

Cazul Dide e emblematic pentru ceea ce inseamna folosirea institutiilor statului in scop de vendeta. Cineva, acolo la DIICOT, si-a zis, «ia hai sa-l bagam noi dupa gratii pe asta, sa-i dam o lectie pe care sa n-o uite». Reprezentantii autoritatii se simt sfidati, se simt niste Dumnezei care te pot calca in picioare, la o adica, si nu ezita sa o faca. De ce? Vorba aia, „pentru ca pot”!

Acum 32 de ani, la ora la scriu aceste randuri, Ceausescu fugea cu elicopterul si romanii isi recastigau libertatea – cu pretul vietii celor care au protestat noaptea la Inter si a timisorenilor care iesisera in strada in zilele precedente. Astazi, la aceeasi ora, de ziua lui de nastere, activistul Cristian Dide asteapta verdictul unui judecator pentru a afla unde isi va petrece urmatoarele 30 de zile.

La multi ani in libertate, Cristian Dide!”, a transmis Sorin Simon pe Facebook.

foto video: Facebook/ Sorin Simon