FOTO/VIDEO: Cursuri gratuite de karate pentru copiii ucraineni

WhatsApp Image 2022-03-16 at 20.59.26

Peste 3 milioane de ucrainieni au fost forțați să fugă din calea războiului, iar jumătate dintre ei sunt copii. Mulți ajung în România neînsoțiți fiind separați de părinți și de membrii familiei lor. În sprijinul acestora, ieșenii s-au mobilizat și încearcă să îi ajute. Un exemplu demn de urmat este al unui tânăr antrenor de karate din Iași care oferă cursuri gratuite copiilor ucraineni în încercarea de a le reda un zâmbet pe chip. Momentan, 8 copii au intrat în familia pasionaților de arte marțiale.

Răzvan Popa – antrenor karate

„Având în vedere ce se întâmplă în Ucraina, am luat decizia să oferim antrenamente gratuite pe o perioadă nelimitată, copiilor și adolescenților care vin din Ucraina. Încercăm să le aducem un zâmbet pe fețele lor întristate. Având în vedere că avem un părinte la noi în sală care este în contact cu o asociație umanitară, am decis împreună să îi ajutăm pe toți cei care au nevoie. În primă fază au venit 7-8 copilași, dar în perioada imediat următoare sperăm să avem undeva la 25 de copii în sală.”

Chiar dacă nu cunosc limba română sau engleză, copiii ucraineni nu au nevoie de prea multe cuvinte pentru a înțelege că sunt primiți cu căldură de colectivul ieșean. De asemenea, aceștia au și un tutore care le traduce în permanență tot ceea ce se discută.

Răzvan Popa – antrenor karate

„Partea cea mai frumoasă în sport este că prin sport, reușim să trecem de această barieră lingvistică. Cu ei este și un părinte care are grijă de ei și putem să vorbim, ne este tradus din engleză în rusă.

Ei provin din mediul rural, nu prea au cunoștințe foarte mari nici despre sport, nici despre România, dar noi încercăm să îi ajutăm. Clubul nostru, părinții, copiii i-au primit cu brațele deschise și cu o căldură sufletească, aceștia integrându-se de la primul antrenament fiind un tot unitar cu noi, de parcă ne cunoșteam de o viață.”

Printre copilașii care au intrat deja în colectivul pasionaților de karate, sunt și cazuri de orfani, care și-au pierdut unul sau ambii părinți în urma bombardamentelor rusești. Astfel, părinții copiilor din cadrul sălii de sport s-au mobilizat și au cumpărat alimente și produse de necesitate pentru a-i ajuta să își construiască o nouă viață aici, în România.