Foto | Un vas celtic, vechi de 2.500 de ani, a fost descoperit în Prahova

foto: observatorul prahovean

Descoperire arheologică în zona Slănicului, județul Prahova, unde a fost găsit un vas celtic vechi de peste 2.500 de ani.

Acesta a fost ieri dimineață de un grup de cercetători, care, inițial, au crezut că este un tun. Din fericire, au reușit să-l scoată la suprafață intact.

„S-a săpat la o adâncime de un metru și jumătate. Am reușit să îl scoatem aproape intact. Doar fundul vasului era dezlipit. Am muncit patru bărbați să îl ridicăm, greutatea acestuia fiind de aproximativ 40 de kilograme. Vasul are formă conică, 65 de centimetri diametrul gurii și 70 de centimetri înălțime. Este o descoperire unică în zona noastră, dată fiind vechimea, dar și faptul că este de proveniență celtică”, a spus Cătălin Sandu, bărbatul care a făcut descoperirea.

Obiectul este un vas de dimensiuni mari, confecționat din bronz nituit, în care au fost transportate podoabe, bijuterii, monede și alte obiecte de valoare.

Vasul celtic se află în proprietatea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, urmând ca experții să-l evalueze și să îi autentifice valoarea.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!