Foto | Trei brățări dacice, descoperite la Brașov de un arheolog amator

263570951_604749294167908_3979027498868731221_n

Un arheolog amator a descoperit, în Brașov, cu ajutorul unui detector de metale trei brățări dacice din argint, cu reprezentări antropomorfe unice.

Acestea au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Brașov și urmează să fie restaurate și evaluate de specialiști.

Cele trei obiecte au fost descoperite la rădăcina unui copac. Brățările sunt într-o stare de conservare excepțională. Potrivit lui Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei, descoperirea de la Brașov este doar unul din tezaurele descoperite în ultimii ani de „arheologii” amatori din România cu ajutorul detectoarelor de metale.

„Un exemplu este în județul Dâmbovița unde a fost descoperit un tezaur de 980 de monede spaniole, poloneze, turcești, românești de către Florin Băsceanu, un coleg de-al nostru. Un alt exemplu este în județul Bacău, un tezaur monetar din 12 monede romane republicane, Dragoș Băescu descoperitor. În județul Vâlcea au fost descoperite monede turcești de secol XV. Cred că e deja arhicunoscută descoperirea lui Iulian Enache. E vorba de peste 47.000 de monede din argint. E cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României”, a declarat Florin Boșoteanu pentru RFI.

Foto: Facebook/Adrian Chițea