Foto| Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital

2-cel-mai-performant-computer-tomograf-al-judetului-a-ajuns-la-spitalul-orasului-este-al-doilea-din-zona-moldovei-galerie-foto-video

Dimineață, a ajuns tomograful în valoare de un milion de euro la Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiul Botoșani. A fost nevoie de echipaje ale Poliției Locale pentru restricționarea circulației. De asemenea, reprezentanții spitalului au spart un perete pentru introducerea CT-ului într-una dintre încăperile în care ar urma să fie instalat.

Aparatul de investigații medicale complexe a fost achiziționat printr-un proiect cu fonduri europene accesat pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

După ce va deveni funcțional, va fi cel mai performant din județul Botoșani. La acest moment, pacienții de la „TBC” care au nevoie de examinare prin computer tomograf se adresează Spitalului Județean sau se deplasează până la Dorohoi.

Întreaga procedură a fost efectuată în prezența primarului Cosmin Andrei și a Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

„Așteptăm să-l introducem pe poziție, ulterior vom lucra în jurul lui, specialiștii știu cel mai bine. Vom amenaja camera în așa fel încât să aibă o poziție optimă pentru a vedea pacientul. Și va ieși frumos. Vom pune linoleum antibacterian. Durează cam două-trei săptămâni până terminăm încăperea plus încă o lună până obținem autorizația”, a declarat Costel Lupașcu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani.

Urmează ca la această unitate spitalicească să ajungă și un aparat radiologic. Ambele sunt extrem de necesare pentru pacienții care contactează virusul momentului.

„Spitalul Județean are două CT-uri, unul cu patru secțiuni și celălalt cu opt. Ceea ce aveți aici este ce are Spitalul Sfântul Spiridon Iași și are 128 de secțiuni. La nivel de hardware va fi valabil și va fi performant și peste 5 ani. Dacă va fi ceva pe partea de software ulterioră, pentru diverse patologii, se poate actualiza. Este un aparat care este urmărit de către ingineri pe calculator, dă niște situații înainte de a se strica ceva la el și vine un raport în funcție de cum este utilizat”, a zis reprezentantul furnizorului.

Potrivit specialiștilor, timpul de expunere, dar și cel de interpretare, sunt mult mai reduse față de celelalte computere tomograf existente. De asemenea, va scădea și gradul de expunere a cadrelor medicale.

„Municipalitatea botoșăneană s-a îngrijit ca spitalele care sunt în subordinea efectivă a Primăriei, să acceseze fonduri europene prin această axă POIM, astfel încât pe de o parte să fie recuperate cheltuielile, pe de altă parte să fie dotate cu aparatură modernă și la un înalt standard de calitate”, a transmis Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Primăria Botoșani a asigurat partea de cofinanțare pentru accesarea fondurilor europene pentru achiziția acestui computer tomograf. Și cheltuielile aferente pentru montarea aparatului performant în incinta Spitalului „TBC”.

„Avem cel mai performant CT, dar nu este singurul proiect, mai avem unul care va fi aprobat în cel mai scurt timp pentru școli. Avem dezinfectanți și aparatură de protecție, tot în acest context. Avem fonduri accesate de Primărie pentru toate școlile care au intrat în programul nostru și avem și cele două spitale care au accesat fonduri. Deci, ceea ce am promis, sănătate la stat ca la privat, iată se confirmă”, a spus Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Noul computer tomograf va deservi toți pacienții asigurați din județul Botoșani, după ce va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, pot fi efectuate și investigații contra cost.

CT-ul de la Pneumoftiziologie ar urma să devină funcțional în aproximativ două luni de zile.