Foto | Serviciul de Securitate al Ucrainei a destructurat un grup ce pregătea atacuri la ordinul Moscovei

Serviciul de Securitatea al Ucrainei (SBU) a desfășurat acțiuni pentru prevenirea și neutralizarea amenințărilor de subversiune la adresa securității de stat. În timpul unei operațiuni la scară largă, în Jîtomîr și Harkov, ofițerii ucraineni adestructurat un grup infracțional organizat coordonat de reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

Aceștia au confiscat de la atacatori un dispozitiv exploziv, arme de calibru mic și muniție.

Gruparea urma să comită o serie de jafuri asupra infrastructurii urbane, inclusiv în sfera comercială. Conform planului lor, acest lucru ar trebui să conducă la destabilizarea situației interne din regiuni.

S-a stabilit că grupul a fost organizat de doi localnici, dintre care unul are cetățenie rusă. Sub pretextul unor presupuse angajări într-o firmă de securitate, auînceput să recruteze personal în principal ruşi, care au comis crime violente.

În timpul acțiunilor de investigare la locurile de ședere ale celor doi organizatori ai grupării, oamenii legii au constatat, printre altele:

  • dispozitive tehnice speciale de suprimare a radiofrecventei;
  • redactează procese-verbale cu planuri de pregătire pentru tâlhărie,
  • mijloacele de comunicare;
  • echipamente informatice și suporturi electronice cu dovezi ale activităților ilegale.

În cadrul procedurilor penale, sunt în curs de desfășurare acțiuni de cercetare și operaționale urgente pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunilor și pentru a aduce persoanele vinovate în fața justiției.

Măsurile de expunere și reținere a infractorilor au fost efectuate de ofițerii SBU în regiunile Jytomyr și Harkov, sub coordonarea Departamentului de Contraspionaj al SBU sub îndrumarea procedurală a Parchetului Regional Jytomyr.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!