Foto| Servicii gratuite de medicină preventivă pentru copiii de la sate

Actiuni de profilaxie in regim mobil (1)

Asociația Merci Charity va oferi gratuit copiilor din mediul rural consultații oftalmologice, de diabiet și boli de nutriție, pe lângă serviciile de stomatologie.

„85% din procesul de învățare al unui copil este determinat de abilitatea lui de a vedea. Pentru părinți e important de știut că orice copiltrebuie să aibă cel puțin un consult oftalmologic până la vârsta de 3 ani și jumătate. Astfel se face screeningul pentru ambliopie sau ochi leneș și rămâne suficient timp pentru a se face tratamentul necesar. Recuperarea vederii ochiului ambliop este posibilă numai până la vârsta de 6-7 ani. În cadrulconsultației oftalmologice, amd epistat copii care aveau nevoie de corecție optică.”, a declarat Mihai Bostan, medic rezident la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, București, participant în acțiunile de screening oftalmologic din luna septembrie.

Organizația deține două cabinete stomatologice mobile și derulează acțiuni de prevenție pentru sănătate orală la sate, cu echipe de medici dentiști specializați în pedodonție, înscriși în programul de voluntariat al asociației. Acestea au fost echipate cu cu aparatură pentru screening oftalmologic, diabet și boli de nutriție.

În activitățile derulate pe teren, echipa asociației a observat că pe lângă accesul dificil al familiilor la servicii de asistență dentară pentru copii (numai 13% dintre cabinetele stomatologice funcționează în mediul rural), există dificultăți și în a ajunge cu copilul la control oftalmologic sau la o consultație de diabet și boli de nutriție.

Cele două cabinete stomatologice mobile au fost echipate cu aparatură pentru screening oftalmologic și diabet și boli nutriție, extinzând astfel paleta de servicii medicale de profilaxie oferite în regim mobil. Echiparea a fost posibilă cu sprijinul financiar al UniCredit Bank și a fost utilizată în acțiuni de prevenție acordate în cele două cabinete mobile pentru 132 de copii din comunități rurale din județele Prahova, Galați, Cluj, Botoșani și Vaslui cu sprijinul a 55 de medici, rezidenți, asistente și alti voluntari.