FOTO. Sărbătoare cu protest și scandal la Iași: ”Vrem autostrada A8!”

DSC_1687

Sărbătoarea Micii Uniri a strâns în Piaţa Unirii din Iaşi, începând cu ora 11.00, câteva sute de ieşeni, în ciuda formatului restrâns în care era anunţat că se va desfăşura evenimentul. 

În jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza s-au strâns sute de oameni, cu mesaje de susţinere pentru realizarea Autostrăzii A8. 

”Am constatat că noua putere politică are exact aceleaşi obiceiuri proaste. Când se discută despre Moldova, se discută la şi altele. Noi nu vom accepta ca regiunea noastră să fie izolată şi în mod special oraşul Iaşi. În planul guvernanţilor Iaşiul este izolat. Aşteptăm ca noii guvernanţi să îşi revină şi să facă ce au promis în campaniile electorale. Deocamdată nu vedem decât amânarea execuţiei autostrăzii A8. Transmitem clar şi domnului preşedinte al României că de fiecare dată când a venit la Iaşi a vorbit despre realizarea Autostrăzii Unirii, autostrada care ar da posibilitatea Moldovei să se dezvolte”, a declarat Ionel Apostol, preşedintele Asociaţiei ”Împreună pentru A8”. 

Ziua a avut două momente tensionate, primul fiind atunci când un director din cadrul Primăriei Iași a încercat să îi așeze altfel pe ieșenii prezenți în Piața Unirii, iar cel de-al doilea, atunci când primarul Iașului a fost stropit cu iaurt de către un ieșean care a reușit să ajungă în zona oficialităților.

După plecarea autorităţilor, câteva zeci de persoane s-au prins într-o „Horă a Unirii”, în ciuda recomandărilor oficiale privind distanţarea socială.
Ziua a continuat cu un marş unionist organizat de ”Acţiunea 2012”, având ca principal slogan ”România nu a avut graniţă la Prut”.