Foto| Producții record pentru fermierii botoșăneni

cereale3

2021 este cel mai bun an agricol din ultimul deceniu, potrivit fermierilor din județul Botoșani care au obținut producții mari la grâu, porumb și floarea soarelui.

Ovidiu Sasu lucrează aproximativ 900 de hectare de teren în comuna Durnești. A început business-ul în urmă cu aproape un deceniu și spune că anul acesta a obținut cele mai bune producții la grâu, porumb și floarea soarelui.

„La grâu a fost o medie de șapte tone. Au fost sole de opt tone dar și sole de șase tone. Făcând o medie, am obținut șapte tone la hectar. La floarea soarelui estimez o producție între 2500 și 3000. La porumb va fi între 8 și 12, nu știm până nu băgăm combinele. La rapiță am făcut o producție de patru tone”, a spus Ovidiu Sasu.

Fermierul botoșănean a început să investească nu doar în utilaje agricole ci și în spații de depozitare, iar de curând se ocupă și de achiziția de cereale.

“Am făcut  o ramură nouă, pe achiziții cereale, pentru a dezvolta business-ul. Prin comerțul cu cereale îmi promovez în primul rând cerealele mele. Le vând eu ca să nu mai treacă prin mai multe mâini”, a mai spus Ovidiu Sasu.

Pentru a da o valoare mai mare produselor, fermierii vor să treacă la următorul pas și investească în procesare. Ei își propun să acceseze fonduri europene și să deschidă o moară și un abator. De curând, Ovidiu Sasu a deschis o brutărie în comuna Durnești și folosește ca materie primă produsele din propria fermă. A depus un proiect, a obținut o finanțare din care și-a achiziționat utilajele, a modernizat o clădire și a deschis luna aceasta prima brutărie din comuna Durnești.

„Inițial m-am gândit ca persoanele care au teren la mine în arendă să beneficieze de o pâine sau două pe zi. Nu a fost niciodată brutărie la noi în comună și am deschis-o eu. Clădirea a fost contribuția proprie iar pentru utilaje am accesat un start-up. Eu aș vrea să promovez în viitorul apropiat o cooperativă în comună, să ne unim și să facem procesare. Putem accesa proiecte mai mari. M-am gândit la o moară, la un abator”, a precizat Ovidiu Sasu.