Foto | Primul program complex de reabilitare medicală post-Covid la Iași

WhatsApp Image 2021-11-19 at 16.54.00

Ieșenii care au fost infectați cu Covid-19 și au rămas cu sechele de pe urma bolii au acum la dispoziție programe și tratamente complexe într-o clinica de recuperare din oraș. Statistic, peste 43% din pacienții cu Sars-CoV-2 rămân cu afecțiuni respiratorii, fizice și psihice.

Programele sunt individualizate în funcție de afecțiunea fiecăruia și categoria de vârstă începând cu bebeluși, copii, adulți și până la cei vârstnici. Acestea pot fi speciale, profilactice, post-traumatice, postoperatorii, preoperatorii și specializate în diferite boli.

„Sindromul post-covid este o realitate cruntă care afectează foarte mulți pacienți și din păcate lasă sechele foarte mari, atât de ordin respirator, cât și de ordin fizic, dar afectează și pacientul psiho-emoțional. Tocmai de aceea am creat un pachet care cuprinde gimnastică medicală, cuprinde mesaj terapeutic, consultul medicilor, care trebuie făcut pentru recuperarea pacienților post-Covid. Primii pacienți am început să îi avem anul trecut, chiar după 3 luni de când a început pandemia, însă în ultima perioadă am avut foarte mulți, zeci de pacienți care ne-au cerut ajutorul pe recuperarea post-Covid, pentru că pacienții de regulă prezintă în primul rând afectare respiratorie, mulți pacienți prezintă dispnee post-efort, viața le este îngreunată, spun că le este greu să facă activități zilnice banale, cum ar fi să meargă la cumpărături sau să urce câteva scări și în același timp acuză și o depresie sau o afectare efectiv emoțională., a declarat Alexandru Baciu, fizioterapetut al clinicii de recupare.

Medicul specialist Carmen Dorobăț sustine că ieșenii infectați și rămași cu sechele trebuie să ceara ajutor de specialitate.

„Este vorba de afectare pulmonara, afectare cardiacă, afectare renală, afectarea sistemului nervos central. Deci vedeți cam în ce pază ar trebui noi să lucrăm pentru ca un pacient care a trecut prin faza acută de infecție cu Sars-CoV2, ulterior trebuie la 30 zile obligatoriu acel control de care am discutat pentru examen imagistic pulmonar și examene de sânge, după care orientăm pacientul respectiv spre zone unde este cazul, spre alte specialități și mai mult decât atât ați văzut și de ce am agreat acest proiect de a combina partea medicală cu partea de kinetoterapie pentru că despre orice altă patologie am vorbit aici veți vedea și sunt cred și pacienți aici prezenți, care se referă în special la afectare pulmonară.”, a transmis dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Pacienții sunt asistați de medici, fizioterapeuți şi psihologi. Pentru una dintre pacientele clinicii, recuperarea post Covid a inceput să dea rezultate.

„Nu am observat până nu am început efectiv să mișc mai mult, după perioada post-Covid. Lucrând de acasă, nu prea mi-am dat seama că de fapt îmi este afectată viața, după care urcând scările puțin mai repede că mă grăbeam, am zis că ceva nu este în regulă. Încerc ușor, ușor să îmi revin cât mai mult. Am observat că pot să fac exerciții cu intensitate puțin mai mare față de când am venit prima dată.”, a zis Manuela, pacient al clinicii.

Un program de recuperare, durează între 2 și 6 luni, iar rezultatele se văd de la jumătatea programului. Simple acţiuni cum ar fi vorbitul sau ridicarea unei mâini, pentru unii bolnavi Covid înseamnă un efort uriaş.