Foto | Premieră USAMV Cluj: Tumoare de 12,5 kilograme extirpată de la o căţeluşă

269601193_5321760477852888_6685310659699685128_n

Premieră la Clinica de Chirurgie din cadrul Facultății de Medicină Veterinară: ablația unei tumori gigantice, de 12,6 kg, la o cățelușă.

Intervenția a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultății de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost cățeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani și cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie și Imagistică.

Potrivit medicilor veterinari de la Clinica de Chirurgie a FMV, astfel de intervenții au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice, iar Prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală, detaliază.

„Acestă intervenție se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică și a avut o greutate de 12,6 kg, depășind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziția specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiștii noștri de la  Anatomie patologică”, a declarat prof.dr. Florin Beteg.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de  echipa formată din Prof. dr.Florin Beteg, Asist. univ. dr. Cosmin Mureșan și Drd. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de Conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Nicușor Oros.

Medicii din echipa care a efectuat intervenția mai spun că acesta este una riscantă ”datorita iminenței permanente a rupturii splenice și a hemoperitoneului,  hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas).

Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidență între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenția chirurgicală. Post-operator, evoluția cățelușei Daisy este foarte bună și va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgență al FMV sub monitorizare permanentă și terapie intensivă.