Foto Bacău| Osemintele unui soldat rus din primul război mondial, descoperite la Agăș

osaminte

Duminică, în satul Buruieniș, pe dealul Sugura, din jud. Bacău, membrii Asociației Prospectorii Istoriei au descoperit oasele unui soldat rus, în vârstă de aproximativ 18 ani, din primul război mondial.

Descoperirea a fost făcuta într-un adăpost aflat la 12 metri de linia de tranșee defensive, spre răsărit. Osemintele au fost găsite într-o poziție nefirească: cu fața în jos, cu membrele nealiniate pe lungimea corpului. Una din cartusiere se afla în zona capului, iar cea de a doua în zona picioarelor, împreună cu cataramă din fier și rămășițele din cureaua de piele și cana din aluminiu. De asemenea, în zona picioarelor erau resturile unui rucsac militar, care conținea trei cazmale militare și fragmentele unui bidonaș de ulei pentru curățarea armei.

„Despre această zona se cunosc foarte puține date, însă prospectorii consideră ca este de o importantă majoră pentru desfășurarea luptelor în anii 1916-1917, fiind localizată în una din trecătorile prin care trupele austro-germane au încercat să străpungă spre Comănești, devenind facilă înaintarea către Tg Ocna-Onești, în cazul în care această înaintare ar fi fost reușită.”, se arată într-un articol de pe site-ul asociației.

Ovidiu Gherma, descoperitorul, i-a dat numele „Sasha”, fiind vorba despre un soldat tânăr.

„Am introdus cazmaua la distanță mai mare de centrul semnalului, pentru a nu distruge obiectul. Am reușit să decupez un «capac» cam de 30cm, după care am continuat în adâncime, verificând periodic cu pinpointerul. După ce am extras a doua cazma de pământ, am observat o porțiune neagră-maronie, care s-a dovedit mai târziu a fi o bucată dintr-o cartușiera din piele. Iar pe marginea gropii, ceva ce părea a fi un os. Atunci l-am chemat pe Florin, care era cu Mihaela la distanță de aprox. 50 de metri în spatele meu. (…) Împreună am început să dislocăm pământul din jurul osului; s-a dovedit a fi un craniu uman.”, a declarat Ovidiu.

Asociația Prospectorii Istoriei este o organizație non-profit care are ca scop descoperirea și promovarea adevărului istoric, a culturii și tradițiilor neamului romanesc.

sursă text/ foto: history-prospectors.com