Foto Bacău| O pădure din Oituz a luat foc. Au intervenit 30 de pompieri

WhatsApp Image 2021-10-31 at 18.24.54

Un incendiu vegetatie uscata, posibil la fond forestier, a izbucnit, în jurul orei 17:30, în comuna Oituz zona Piatra Soimului.

La fața locului s-au deplasat o autospeciala cu apă și spuma , o autospeciala de Prima Intervenție și Comandă Frap și un UTV, 7 voluntari, 13 lucrători de la Ocolul Silvic Oituz și 30 de pompieri.

Focul se manifesta la frunzișul căzut pe pământ (litieră), iar terenul este greu accesibil.

Acțiunea este în dinamică.

Update: La sosirea la locul evenimentului forţele de intervenţie au constatat că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, la litieră, cioate şi doborâturi, într-o pădure aflată sub administrarea Ocolului Silvic Privat Oituz (pin – 80%, gorun – 15%, fag – 5%).

Intervenţia se dovedeşte a fi una dificilă din cauza terenului foarte greu accesibil, a diferenţei mari de nivel, a pantei foarte înclinate în zona în care se manifestă incendiul, precum şi din cauza prezenţei elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflagraţiilor mondiale.

Astfel, pentru coordonarea acţiunilor de lichidare a incendiului la faţa locului s-a deplasat Grupa Operativă a unităţii alcătuită din cinci pompieri militari, cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

De asemenea, pentru cercetarea, identificarea şi înlăturarea elementelor de muniţie rămase neexplodată, ce pot pune în pericol forţele participante, la locul evenimentului s-a deplasat şi echipa pirotehnică a ISUJ Bacău, cu o autospecilă pirotehnică.

În această dimineață, s-a realizat schimbul de efective. 25 de salvatori cu 10 mijloace de intervenţie au continuat misiunea de lichidare a incendiului.

Din cadrul Ocolului Silvic Privat Oituz, în cursul zilei de astăzi, au intervenit 10 lucrători, cu trei mijloace, iar din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Oituz – patru voluntari, cu un mijloc. În sprijinul forțelor de intervenție care acționează în comuna Oituz au venit 19 pompieri militari din cadrul ISUJ Covasna, cu 2 ASAS, 1 APIC, 1 microbuz.

Situația forțelor și mijloacelor care acționează la această oră pentru lichidarea incendiului la fondul forestier din comuna Oituz este următoarea:

Detasament Onesti: 1 Frap, 1 APIC Duster, 1 ASAS, 1 UTV, 1 amb. SMURD – 16 pompieri militari;
Detasament Bacau: 1 APIC Duster cu 1 UTV ARG, 1 Auto Pirotehnic si 1 Drona, 1 APIC, Grupa Operativa – 9 pompieri militari;
Det. Moinesti: 6 pompieri militari, 1 ASAS, 1 APIC Duster (11 vermorele și 2 suflante);
ISUJ CV: 19 pompieri militari (vermorele), 2 ASAS, 1 Apic, 1 Microbuz;
SVSU:1 auto cu 4 voluntari;
Ocolul Silvic Privat Oituz: 3 Auto – 10 lucratori.
Total: 50 pompieri militari (4 ASAS, 6 APIC, 1 Microbuz, 1 Pirotehnic, 1 SMURD). SVSU si Ocolul Silvic: 4 auto si 14 lucratori