Foto | A început ,, Târgul Legumelor de Iași ” -Ediția a II-a

WhatsApp Image 2021-09-30 at 12.31.59 (2)

Renumitele legume de Targu-Frumos au fost vedetele zilei in cadrul unui eveniment dedicat producatorilor locali.  Rosii, ardei, varza sau zacusa si dulceturile produse de micii fermieri din orasul de referinta si comunele din imprejurimi au fost prezentate astazi la Targul Legumelor de Iasi, aflat la editia a 2-a. Scopul evenimentului a fost de promovare a produselor locale, de  prezentare a noutăților din domeniu și de realizare a unui schimb de experiență între legumicultori.

Direcția pentru Agricultură Județeană Iași împreună cu Primăria Orașului Târgu Frumos și Asociația Producătorilor de Legume Ecoleg Târgu Frumos a organizat in aceasta dimineata „Târgul Legumelor de Iași”, editia a II –a  pe Esplanada din centrul orasului.

Gabriel Hoha, director Directia pentru  Agricultura Judeteana Iasi: „Dupa o pauza de un an de zile, am reusit sa facem astazi cea de-a doua editie a Targului de Legume, aici in Targu Frumos, predestinat parca si numele pentru un eveniment frumos. Cu ce produse s-au prezentat producatorii? Cu o oferta extrem de diversificata, atat parte de legume proaspete cat si parte de produse procesate”.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primariei Orasului Targu Frumos, institutie care sprijina continuu producatorii locali. De altfel, zona Targu Frumos, este denumita “patria legumelor”.

Ion Alexa Anghelus, viceprimar Tg Frumos: „Ne bucuram pe aceasta cale ca reusim sa promovam produsele acestui bazin legumicol din orasul Targu-Frumos, venim in sprijinul producatorilor agricoli cu minim posibil prin organizarea acestui targ. Nu numai judetul Iasi beneficiaza de produsele legumicole din Targu Frumos, ci toata Moldova. Ei ajung si la Suceava sau Botosani, gasim oriunde legume de Targu-Frumos”.

In cadrul targului au fost aduse produse locale si au fost prezentate noutatile din domeniu. In acest fel s-a realizat si un schimb de experienta intre legumicultori. Printre standurile cu recolta viu colorata, s-au derulat ateliere de lucru si concursuri.

Eugen Feodorov, director Asociatia Ecoleg: „Ne-am straduit sa prezentam celor care au participat legumele pe care le producem noi si care mai sunt la ora actuala pe piata pentru ca sa stie consumatorii sa se aprovizioneze, pentru ca traditia noastra este sa producem legume si verdeturi proaspte pe care sa le comercializam doar in pietele agroalimentare”.

La Targul Legumelor am intalnit-o si pe doamna Elena Bujor, producator local de legume care a venit la eveniment cu dulceata, zacusca, siropuri si muraturi, cele din urma fiind in curs de atestare.

Bujor Elena, producator local-Cotnari: „Compoturi, gemuri, dulceturi, siropuri, zacusca, tocana, ghiveci, muraturi si inclusiv patiserie. Produsul de suflet este placinta cu branza tip “poale-n brau” pentru care am depus documentatie pentru a fi un produ unicat, iar ingredientele folosite sunt 99 la suta naturale din gospodaria proprie, si da cine o cumpara mai revine”.

Directia pentru Agricultura Judeteana Iasi continua seria de evenimente dedicate producatorilor si crescatorilor de animale cu un eveniment ce va avea loc in weekend la Podu Iloaiei: „Targul de Toamna al crescatorilor de animale din judetul Iasi”, aflat la prima editie.