Fostul sef al DNA Iasi, candidat pentru functia de procuror european delegat in Romania

dna iasi

Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi Florin Bogdan Munteanu, cel care a condus DNA Iasi in perioada 2014-2018 a fost selectat intre ultimii 6 candidati pentru functia de procuror european delegat in Romania.

Potrivit Ministerului Justitiei, ceilalti 5 candidati sunt Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina şi Jean-Nicolae Uncheşelu – Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana-Cristina Bunea – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un număr de 14 candidaţi au fost selectaţi pentru a susţine interviurile pentru funcţia de procuror european, respectiv Dana Manuela Ana, Cristina Dana Bunea, Camelia Elena Grecu, Constantin Irina, Paul Chiosac, Claudia Irina Chivu, Alexandru Liviu Lascu, Florentina Mirică, Bogdan Florin Munteanu, George Nica, Gianina Oreviceanu, Gabriela Popa, Jean Nicolae Uncheşelu şi Elena Hach.

Comisia de selecţie a fost formată din ministrul Justiţiei, Stelian Ion – preşedinte; şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu; procurorul DNA Anca Jurma şi Gheorghe Bocşan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al DNA în România, este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017. Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.