Fostul președinte al Comisiei Europene critica posibilitatea ca Ucraina sa adere la UE: „Este o tara corupta la toate nivelurile!”

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat posibilitatea ca Ucraina să adere la UE, criticând țara ca fiind masiv „coruptă”.

„Oricine a avut de-a face cu Ucraina știe că este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor sale, nu este pregătită pentru aderare, are nevoie de procese masive de reformă internă”, a declarat Juncker în timpul unui interviu acordat publicației germane Augsburger Allgemeine, publicat joi.

„A le face promisiuni false” ucrainenilor în ceea ce privește aderarea la UE „nu ar fi nici bun pentru UE, nici pentru Ucraina”, a adăugat Juncker, care a fost șef la Berlaymont din Bruxelles între 2014 și 2019.

„Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina, care sunt în suferință până la gât”, a spus Juncker. „Sunt foarte supărat pe unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat”.

Aderarea la UE pentru țări aspirante precum Ucraina și Moldova trebuie să fie legată de „reforme interne” și să fie susținută de o „majoritate calificată”, a susținut Juncker. Ucraina se confruntă de ani de zile cu întrebări legate de rezultatele sale în materie de combatere a corupției.

Actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel, sunt mult mai optimiști decât Juncker în ceea ce privește aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Marți, POLITICO a relatat că UE se pregătește să deschidă negocieri cu Ucraina cu privire la viitoarea sa aderare, un anunț oficial fiind așteptat încă din decembrie, potrivit a trei diplomați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *