Fostul Hotel Pannónia, în prezent Dacia, din Satu Mare va fi reabilitat cu bani de la statul ungar

hotel-dacia-satu-mare-640x400

Clădirea considerată simbol arhitectural al orașului din Partium este neutilizată de câteva decenii. Construită în stil secesionist, a fost cumpărată în urmă cu cinci ani de o companie a statului ungar de la un antreprenor român, însă Guvernul Orbán a promis abia recent că va finanța lucrările, transmite Nepszava, citată de Rador.

Banii sunt disponibili, astfel poate începe renovarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale remarcabilei clădiri din Partium, a Hotelului Dacia, inițial numit Hotel Pannónia. Lucrările de reabilitare vor fi finanţate de Guvernul Orbán, informează portalul de limbă maghiară din Cluj-Napoca, Maszol.ro., care îl citează pe primarul oraşului Satu Mare, Gábor Kereskényi.

Primarul a declarat sursei amintite că Viktor Orbán a semnat decretul în baza căruia se va asigura suma necesară pentru restaurarea clădirii emblematice, însă, deocamdată, nu se ştie exact ce sumă va fi alocată.

Portalul de limbă maghiară din România a amintit că imobilul, care este neutilizat și neglijat de mai bine de zece ani, a fost achiziționat în 2018 de Manevi Pro Transilvania SRL, filiala locală a societăţii Manevi Zrt., deținută de statul ungar. În vederea reabilitării palatului, construit în stil secesionist şi protejat în prezent ca monument naţional, proprietarul a fost nevoit să obțină o mulțime de autorizații de la autorități, înainte ca autorizația de construire să fie obținută la sfârșitul verii trecute, rămânând în așteptare doar problema finanțării.

Potrivit unui articol publicat de portalul de știri din Satu Mare, PresaSM, societatea Manevi Pro Transilvania SRL, înregistrată în clădirea hotelului, a primit 60 de milioane de euro de la statul ungar la sfârşitul anului 2021, însă de atunci nu s-a auzit nimic despre bani.

Articolul amintit mai menţionează că în ianuarie primarul oraşului Satu Mare s-a întâlnit personal cu premierul Viktor Orbán, la un eveniment care a fost organizat la Szatmárcseke, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, cu prilejul Zilei Culturii Maghiare, când a primit promisiunea că „Guvernul ungar va aloca suma necesară pentru această investiţie, şi a fost asigurat că reabilitarea clădirii este considerată drept o prioritate”.

Hotelul Pannónia a fost deschis în 1902, a funcționat sub numele de Hotel Dacia în timpul comunismului, în 1995 a fost trecut în proprietate privată, iar apoi în 2007, a fost cumpărat de omul de afaceri român Vasile Țânțaș cu 1,7 milioane de euro, care, deși l-a asumat, nu l-a renovat. Clădirea aflată în deteriorare a fost achiziționată de compania deținută de Guvernul Orbán, care a acoperit faţada stradală a clădirii cu o plasă de protecție și a efectuat și lucrări minore de conservare, a amintit Maszol.ro.