Fosta Chestura de Politie va deveni ”Casă a Muzeelor”

muzeu alecsandri

Astăzi a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Consolidare, refuncționalizare și mansardare clădire monument istoric-strada V. Alecsandri, nr.6, Iași”. Au fost prezentate obiectivele, stadiul și activitățile pe care le presupune în continuare proiectul, precum și rezultatele așteptate.

Viitoarea ”Casă a Muzeelor” se află în plin proces de reabilitare. Construcţia, realizată la începutul secolului XX, sediu al fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista “Viața Românească”, a fost inclusă în lista monumentelor istorice în 2015.

”Este un proiect ambițios, la care s-a muncit în echipă și s-a pus mult suflet pentru ca o clădire cu o valoare importantă pentru acest oraș să fie salvată și redată publicului iubitor de istorie și cultură. Va fi un complex, o Casă a Muzeelor așa cum i s-a spus, care prin varietate va atrage mii de vizitatori anual”, a afirmat, în cadrul conferinței, Marieta Afilipoaie, directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași.

”Lucrările de reabilitare, începute în anul 2018, au fost realizate în proporție de 90 la sută. Până acum, zidurile clădirii au fost restaurate, iar șarpanta a fost înlocuită. Mai sunt câteva amenajări de făcut la interiorul clădirii, la care se adaugă cele de la curtea din incintă. Echipele lucrează permanent în colaborare cu specialiști și istorici, atfel încât, în final, muzeul să își recapete adevărata valoare”, a menționat Romeo Olteanu, vicepreședinte al Consiliului Județean.

Viitoarea “Casă a Muzeelor” va avea o sala destinată primelor tipărituri, o sală a alfabetului și Sala “Dacia Literară”. Vizitatorii vor putea admira expoziții dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și I.L. Caragiale. Noul muzeu va cuprinde și o zonă dedicată Pogromului cu o expoziţie de colecții unicat de fotografii, manuscrise și obiecte.

Pe vizitatori îi va aștepta și o sală a instrumentelor de scris (cu o zonă interactivă unde publicul va putea scrie cu pene și tocuri, pe hârtii vechi), precum și o alta a vocilor literare unde publicul îi va putea asculta pe o parte dintre scriitori clasici la cele câteva telefoane care vor fi amplasate aici.

Contractul pentru consolidarea, refuncționalizarea și mansardarea viitoarei ”Case a Muzeelor” a fost semnat la începutul acestei luni.

Valoarea totală a proiectului este de 16.587.377,94 lei, iar cea a contractului de servicii de proiectare și execuție lucrări, inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului: 2.749.826,48 lei, fără TVA. Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

Sursa de finanţare pentru acest proiect este Programul Operaţional Regional (POR) 2014 -2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.