Fortele aeriene britanice si germane au interceptat un avion de realimentare rusesc in apropierea spatiului aerian eston

typhoon

RAF și avioanele de luptă germane au interceptat o aeronavă rusească în apropierea spațiului aerian eston, în prima operațiune comună de acest gen. Cele două Typhoon au fost implicate astazi pentru interceptarea unui avion de realimentare Il-78 Midas care zbura între Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Avionul nu a reușit să comunice cu controlul traficului aerian din Estonia. Forțele aeriene britanice și germane desfășoară în prezent poliție aeriană comună planificată NATO în regiune.

Interceptarea în sine a fost de rutină, dar este prima dată când o astfel de operațiune este efectuată împreună de cele două țări. Incidentul are loc pe fondul tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia cu privire la invazia rusă a Ucrainei, deși nu există nicio dovadă a vreunei legături cu coliziunea raportată de marți între un avion de luptă rus și o dronă americană deasupra Mării Negre.

După ce au escortat Midas, cele două avioane au fost redirecționate pentru a intercepta un avion de linie An-148 care trecea și în apropierea spațiului aerian eston. Avioanele fac parte din aripa aeriană expediționară 140 a RAF și aripa aeriană tactică 71 germană Richthofen.