Formatiuni noroase ciudate deasupra Iasului

nori 2

Spectacol pe cerul Iasului in aceasta dimineata. Nori de tip cumulonimbus au fost surprinsi in diverse ipostaze de ieseni, fotografiile fiind postate pe retelele de socializare.

„Un cumul de condiții particulare și hazardul pot conduce frecvent la fenomene meteorologice spectaculoase. În imagine avem un foarte bun exemplu în acest sens. În zilele din urmă am fost surprinși de instabilitatea atmosferică accentuată, cu caracteristici estivale. Totuși, ne apropiem de mijlocul lunii octombrie, o lună care în stabilitatea atmosferică este foarte accentuată. Astfel, îngemănarea celor două tendințe se vede foarte bine în imaginile alăturate surpsinse în această dimineață în Iași. Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă. La baza acestor nori stratiformi, instabilitatea din partea inferioară a atsmoferei – determinată atât de umiditatea mare generată de ploile din zilele trecute cât și de suprafața terestră caldă în urma temperaturilor ridicate de la sfârșit de septembrie – a determinat dezvoltarea unui nor Cumulus a cărui vârf s-a unit cu norii stratiformi. O minunată îngemănare între vară și toamnă”, a scris profesorul Lucian Sfica.

Norii Cumulonimbus înalți sunt adesea asociați cu nori Cumulus. Baza norilor Cumulonimbus se poate întinde pe mai mulți kilometri și ocupă altitudinile mici și medii – ea se formează între 200 și 4000 m (700 – 10000 picioare). Vârful norilor poate ajunge la o altitudine de 12000 m (40000 picioare), foarte rar până la 20000 m (70000 picioare). Norii bine dezvoltați sunt caracterizați de prezența unei formațiuni similară cu nicovala, plată și cauzată de vânturile de forfecare și inversiunile de temperatură din tropopauză. Baza nicovalei poate preceda componenta verticală a norului și este însoțită adesea de fulgere. Uneori, mișcarea ascendentă a parcelelor de aer trece de nivelul de echilibru și astfel se formează o grupare de nori deasupra nicovalei.

Iar ca totul să fie complet, norul convectiv era luminat dimineața de razele soarelului chiar în momentul de răsărit atunci când acesta putea străluci de sub nivelul norilor stratiformi.

Foto: Razvan Florin Barzic