Fondurile pe care România riscă să le piardă din exercițiul bugetar 2014-2020 vor fi redirecționate către un fond pentru ajutorul refugiaților

275854210_506571277505272_5710147456764101924_n

Uniunea Europeană a propus o acțiune de coeziune pentru refugiați. Astfel, România ar urma să transmită fondurile pe care riscă să le piardă din exercițiul bugetar 2014-2020 către un fond pentru ajutorul refugiaților.

„Aproximativ 3 milioane de ucraineni au fugit de invazia rusă pentru a găsi siguranța și liniștea în țările din Uniunea Europeană. Pentru a ajuta statele membre și regiunile să facă față acestui flux mare de refugiați, Comisia Europeană propune crearea mecanismului «Acțiune de coeziune pentru refugiații aflați în Europa» (CARE)”, a transmis Cosmina Crețu, membru al Parlamentului European
Comisar European pentru Politică Regională, pe pagina sa de Facebook.

Acțiunea de coeziune pentru refugiații din UE care include modificări specifice ale cadrului juridic stabilit pentru politica de coeziune din perioada de programare 2014-2020, precum și ale regulamentului privind Fondul european de ajutor pentru cei mai defavorizați (FEAD).

„Consider că această măsură este una extrem de binevenită și importantă, astfel, atât România cât și celelalte țări europene vor putea utiliza la maxim fondurile rămase neutilizate din programele operaționale 2014-2020. Pe scurt, banii pe care Romania i-ar fi pierdut pentru acest exercitiu financiar, intra tot in Romania, pentru a ajuta tara noastra sa facă fata afluxului de refugiați din Ucraina”, a adăugat Corina Crețu.

Principiul utilizării pe deplin flexibile între FEDER și FSE este deschis pentru restul fondurilor din perioada de programare 2014-2020 care nu au fost încă absorbite. Acest lucru va permite ca operațiunile care abordează provocările migratorii ca urmare a agresiunii militare a Rusiei să fie finanțate de oricare dintre cele două fonduri, fără a fi necesară efectuarea de transferuri între fonduri. Toate cheltuielile pentru aceste operațiuni vor fi eligibile retroactiv la data de 24 februarie.

Mai mult decât atât, a fost propusă extinderea ratei excepționale de cofinanțare de 100 % introdusă în cadrul Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus la exercițiul contabil în curs, care se încheie la 30 iunie 2022. Astfel, statele membre pot alege să o aplice atât pentru politica de coeziune, cât și pentru programele FEAD.

„Aceste măsuri vor contribui la eliberarea presiunii bugetelor statelor membre ca urmare a impactului economic a războiului din Ucraina, a creșterii prețurilor la energie și a repercursiunilor din urma pandemiei. Propunerea CARE va permite politicii de coeziune să reacționeze rapid și flexibil la provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană. Se preconizează că această propunere va intra în vigoare luna viitoare”, a adăugat Corina Crețu.