Fonduri pentru cresterea suprafetelor intabulate din Iasi

servicii-cadastru-intabulare-15-1024x788

56 de primarii din judet vor avea ocazia sa participe la exercitiul financiar viitor pentru fondurile europene nerambursabile a Programului National de Cadastru si Carte Funciara. De asemenea, cetatenii judetului vor avea un avantaj urias, acela ca se vor rezolva gratuit problemele de mostenire sau posesie.

Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, a menționat astăzi că a solicitat primăriilor să acceseze la maximum sursele de finanțare pentru a rezolva probleme de fond funciar și intabulare.

Marian Grigoraș, prefectul Iasului

Am discutat despre situaţia Programului Naţional de Cadastru şi Publicitate imobiliară, situaţia la nivelul judeţul Iaşi din punct de vedere a unor cifre care au fost dezbătute. Lucrurile pot sta şi mai bine astfel încât am solicitat primăriilor să acceseze la maximum sursele de finanţare disponibile în acest moment şi procentul de acordări la nivelul judeţului Iaşi să crească în această perioadă. După cum ştiţi la nivelul Instituţiei Prefectului funcţionează o comisie judeţeană de fond funciar care are atribuţii importante în acest domeniu.

Personal îmi doresc să accentuăm în următoarea perioadă atribuţiile de monitorizare şi control al comisiilor locale de fond funciar astfel încât documentaţiile care sunt întocmite de aceste comisii locale şi ajung la comisă judeţeana să fie îmbunătăţite şi astfel lucrurile să meargă mai bine din acest punct de vedere.”

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a menționat faptul că se dorește creșterea suprafeţelor intabulate din judeţul nostru și că prin cele 56 de UAT-uri ar putea ajunge în Iași aproximativ 2 milioane de euro in acest an.

Costel Alexe, președinte CJ Iași

„Am făcut un comitet de lucru prin care vrem să creștem suprafețele intabulate din județul nostru. În acest comitet având dorința ca cele 56 de primării care au obținut finanțare din programul național de cadastru să-și rezolve toate aceste probleme de fond funciar, pentru că dacă vrem să pregătim exercițiul financiar viitor pentru fonduri europene trebuie să avem suprafețele intabulate. În momentul de față județul Iași se confruntă cu reale probleme de fond funciar și evident intabularea proprietăților și e firesc ca Consiliul Județean, Prefectura, Oficiul de Cadastru să se implice pentru a veni în sprijinul cetățenilor județului nostru.”

Iașul are până în prezent doar 30% din suprafața totală a terenurilor intabulată cu fonduri de la Guvern.

Costel Alexe, președinte CJ Iași

„Trebuie menționat faptul că resursele financiare sunt, dacă toate cele 56 de UAT-uri şi-ar face sistematicul, în judeţul nostru ar putea veni în acest an aproximativ 2 milioane de euro, finanţare gratuită de la Guvernul nostru şi nu ar implica resursele financiare ale comunelor şi mai ales ale cetăţenilor. Un avantaj uriaş pentru toţi cetăţenii din judeţ care au teren este că, dacă este vorba despre dezbateri de moştenire este gratuită, dacă este vorba de posesie şi titlurile au fost scrise greşit se pot remedia prin acest proces nemaimplicând nici instituția Prefectului și evident, nemaifiind nevoie să ajungă să se judece în instanţele de judecată din țara noastră.”