Fond pentru achitarea facturilor

scoala

Primaria Municipiului Iasi a infiintat un fond de 11 milioane de lei, pentru achitarea facturilor la energia electrica si termica de catre unitatile scolare din oras. Mihai Chirica a anuntat ca nu exista momentan sincop la plata facturilor de energie electrica si termica.

Pe fondul scandalului national in urma emiterii facturilor uriase la gaze si electricitate, scolile din Iasi se incadreaza in limitele decente de crestere. De exemplu, Liceul Alexandru Ioan Cuza are o factura cu 70 lei mai mare la energie electrica fata de luna decembrie a anului trecut. Colegiul I. C. Ștefănescu a avut o factura de 29.900 lei pe decembrie 2021, fata de 22.800 lei in decembrie 2020.

In privinta gazelor naturale, la Gradinita cu program prelungit nr. 29, a fost cu 900 lei mai mica in decembrie 2021 fata de aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, la energie electrica s-au achitat 3.200 lei in decembrie 2021, fata de 474 lei în decembrie 2020. 

Mihai Chirica, primar Iași: „Noi am extras din excedentul sfârșitului de an, o sumă de bani din care să finanțăm în continuare proiectele europene și o sumă de bani de aproximativ 11 milioane de lei, de unde să ne putem plăti facturile care ne-au fost transmise de la diverși furnizori din zona școlară și nu numai, inclusiv pentru Primăria Municipiului Iași, pentru anul în curs, facturile aferente lunii decembrie, desigur”.

Primarul Mihai Chirica a precizat ca prin schimbarea tuturor corpurilor de iluminat din scoli s-au facut economii importante. In municipiul Iași, nu se pune problema sistarii furnizarii energiei electrice sau termice în unitatile de invatamant.

Mihai Chirica, primar Iași: „Eu am spus de fiecare dată, dacă vă amintiți, încă din anul 2020, că trebuie să ne obișnuim să facem economie. Am spus de fiecare dată, din 2016, că școlile care vor înregistra o economie efectivă pe cantitatea de energie măsurată de la un an școlar la celălalt, le vom da suma care s-a economisit pentru a-și cumpără lucruri necesare pentru educație. Nu avem situații dramatice, nu se pune problema sistării furnizării energiei electrice și termice sau a gazelor naturale în niciuna din unitățile școlare. Ne-am făcut o rezervă financiară și sperăm să nu intrăm într-o incapacitate de plată pentru niciuna din unitățile școlare”.

Edilul a adăugat că nu vor fi probleme în privinta achitarii facturilor la energia termică intrucat municipiul Iași produce agent termic la două centrale electrotermice, una pe gaz si cealalta pe carbune.