Focsani/ Lucrările la Obelisc vor fi reluate în aceste zile

obelisc

De la începutul acestui an au fost urmate procedurile de obținere a avizelor specifice și a autorizației de construire, după care s-a trecut, în luna august, la demararea lucrărilor. Imediat însă, dupa demontarea primului rând de plăci, de sub vârful de granit al obeliscului, s-a observat că acesta a fost montat excentric față de suportul de beton, ceea ce a făcut ca în timp structura din beton a obeliscului să nu mai păstreze forma inițială rezultată dupa placare, în prezent diferența față de axul monumentului variind între 15 și 20 de cm.

În aceste condiții, singura soluție a fost o nouă expertiză care să ofere soluția tehnică pentru remedierea tuturor problemelor, fapt ce a condus la o întârziere a lucrărilor de aproape două luni față de termenul prevăzut în contract.

Odată cu această expertiză au crescut și costurile lucrării, de la 376.873 lei cu încă 130.000 lei, date fiind noile intervenții suplimentare de efectuat. Lucrările vor fi reluate în cursul acestei săptămâni.

În vara anului 2017 s-a intervenit asupra monumentului pentru a se remonta o placă de granit de la vârf, aceasta aflându-se în pericol de a se desprinde. Cu această ocazie, a fost efectuată și o verificare generală a stării întregului monument, concluziile ducând către necesitatea unor reparații capitale la acesta.