FMI vrea să convingă Ucraina să ridice taxele și să devalorizeze grivna
Fondul Monetar Internațional intenționează să împingă Ucraina să accelereze devalorizarea hrivnei, să scadă ratele dobânzilor și să intensifice eforturile de a ridica taxele pentru a astupa gaura din buget.
Bloomberg scrie că aceste condiţii sunt necesare pentru alocarea în continuare a asistenţei la Kiev. Dacă oficialii FMI decid că Ucraina îndeplinește obiectivele programului și are suficiente fonduri pentru a-și satisface nevoile financiare, va primi 1,1 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, Banca Națională a Ucrainei este împotriva slăbirii în continuare a hrivnei. Moneda a pierdut deja peste 10% din octombrie, când cursul fix a fost eliminat. Potrivit unor surse, o astfel de mișcare ar pune sub semnul întrebării capacitatea BNU de a menține stabilitatea prețurilor. Devalorizarea, ca și majorările de taxe, vor avea și consecințe politice.
Ucraina are nevoie de sprijin internațional sub formă de arme și bani, pentru că încearcă să câștige un război la scară largă declanșat de Federația Rusă în februarie 2022.
Finanțele publice ale Ucrainei sunt susținute de aproximativ 122 de miliarde de dolari în ajutor internațional din partea SUA, UE și alți aliați, precum și a FMI. Potrivit ultimelor estimări ale premierului Denis Shmyhal, țara se confruntă cu un deficit bugetar de 15 miliarde de dolari în 2025.
Pentru a astupa această gaură, FMI plănuiește să solicite BNU să accelereze devalorizarea hrivnei și să ușureze politica monetară pe fundalul unei inflații moderate. Acești pași ar trebui să conducă la o creștere a veniturilor bugetare ucrainene în moneda națională și la împrumuturi mai ieftine pentru Ministerul de Finanțe.
Oficialii FMI au criticat, de asemenea, planul guvernului de a ridica câteva taxe ca fiind prea indulgent și au cerut guvernului ucrainean să ia în considerare creșterea unei game mai largi de taxe, au spus sursele. O posibilă propunere este creșterea TVA-ului, a cărui cotă actuală este de 20%.
Pe 3 septembrie, parlamentul ucrainean nu a reușit să adopte o lege care să majoreze „taxa militară” pe venitul persoanelor fizice și să o extindă la persoanele juridice, reflectând nepopularitatea unor astfel de pași în rândul cetățenilor care se confruntă cu mobilizare, sunt îngrijorați de corupție si de întreruperile regulate de energie dar si creșterea prețurilor la electricitate.
Echipa FMI va fi în Ucraina pentru aproximativ o săptămână. Oficialii fondului vor decide dacă vor elibera următorii 1,1 miliarde de dolari din programul de ajutor de 15,6 miliarde de dolari.