Fluidizarea traficului din Iași

foto_sofer

Circulaţia maşinilor-şcoală şi a altor tipuri de autovehicule, inclusiv cele de tonaj greu, va fi interzisă la Iaşi, pe unele străzi, la orele de vârf. Municipalitatea are în vedere un număr de 14 străzi sau bulevarde şi intervalele orare 7.00 – 9.00 şi 15.30 – 18.00.

Arterele de circulaţie vizate sunt: Calea Chişinăului, bd. Tudor Vladimirescu, şos. Nicolina, str. Palat, str. Anastasie Panu, str. Elena Doamna, str. Cerna, bd. Poitiers, str. Bucium, bd. Socola, bd. Independenţei, bd. Carol I, str. Păcurari şi şos. Păcurari. Primăria vrea să interzică accesul la orele de vârf în cazul maşinilor-şcoală conduse de altcineva în afară de instructor, maşinilor grele, utilajelor de construcţii, camioane, remorci şi semiremorci.

„Maşinile şcoală se deplasează în ritmul lor, cu viteze mici de 10 – 20 km/h, de multe ori pe banda a doua, deoarece prima bandă este ocupată sau doresc să vireze la stânga, încearcă să realizeze parcări laterale la orele de vârf ale traficului, pe bulevardele cele mai aglomerate, instructorul intervenind în manevrarea volanului, semn că elevul nu stăpâneşte controlul vehiculului”, se arată într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local Specialiştii instituţiei spun că, astfel, maşinile-şcoală creează blocaje la orele de vârf, în sensuri giratorii şi pe bulevardele cele mai importante ale Iaşului. Potrivit municipalităţii, la orele de vârf, instructorii auto pot să ţină cursurile pe drumuri secundare, parcări sau în alte zone.

„Acelaşi tip de blocaje este generat şi de maşinile de aprovizionare, vehiculele grele, utilaje de construcţii, camioane, remorci şi semiremorci”, se mai arată în proiect.

Cei interesaţi de măsura propusă de Primărie pot trimite propuneri, sugestii sau opinii în termen de 10 zile, atât la sediul municipalităţii, cât şi pe adresa de mail informatii@primaria-iasi.ro.