Fluctuațiile de pe piața energiei pot lovi dur Iașul

cet

Primaria si-a acoperit costurile de operare a serviciului de termoficare, în luna decembrie, prin vânzarea de energie electrica. 
Timp de circa trei saptamâni, municipalitatea a tranzactionat energie în piata libera de aproape 25 milioane lei, conform lui Alin Aivanoaei, director Termo Service, societate a Primariei care se ocupa de managementul serviciului. În schimb, piata energiei este, surprinzator, la o cota foarte scazuta fata de anul trecut: în prezent, pretul mediu de vânzare a ajuns la 400-500 lei/MWh, potrivit operatorului national al pietei de energie (OPCOM).

CET Holboca este oprita: o avarie s-a dovedit a fi „o întâmplare fericita”

În noiembrie 2022, la fel ca în perioada similara a anului trecut, pretul maxim era de cel putin patru ori mai mare, în conditiile în care estimarile OPCOM de acum 30 de zile preconizau o crestere pe parcursul acestei luni: la începutul lunii decembrie 2022, Primaria vindea energie cu un pret mediu cuprins între 1.500 si 2.000 lei/MWh.

„Comparativ cu anul trecut, populatia si unitatile publice au fost mai atente la consumuri, lucru care s-a vazut si pe piata unde este tranzactionata energia electrica. Cererea a fost foarte mica fata de oferta, ceea ce a dus la o scadere a pretului la MWh”, a explicat Alin Aivanoaei. Cu toate acestea, seful Termo Service spune ca cele 25 milioane lei au acoperit costurile de operare în cele aproape 20 de zile de functionare a CET Holboca. Primaria a început productia de energie la unitatea din Holboca în prima saptamâna din decembrie, dar, înainte de Craciun, o avarie la cazanul de apa fierbinte a provocat oprirea temporara a centralei. Estimarile Termo Service sunt ca CET Holboca va fi repornita pâna la finalul saptamânii.

Pâna la acel moment, Primaria a vândut energie la un pret mediu de 930 lei/MWh, suficient cât sa-si acopere cea mai mare parte din costurile de operare. Avaria a survenit într-un moment în care consumul de energie s-a redus la nivel national, astfel ca pretul mediu de vânzare a ajuns si pâna la 400 lei/MWh. Daca ar fi vândut energie la un astfel de pret, municipalitatea ar fi înregistrat pierderi zilnice importante, astfel ca avaria de la CET Holboca a fost pentru Primarie „o întâmplare fericita”. În momentele în care unitatea de la Holboca este oprita, agentul termic este furnizat populatiei prin intermediul unitatii din Tudor Vladimirescu, care functioneaza pe gaz. „La CET Tudor nu putem vorbi despre pierderi pentru ca nu s-a produs energie electrica în aceasta perioada, iar pretul de vânzare la gaz este plafonat”, a mai spus Alin Aivanoaei.

Guvernul a alocat peste 100 mil. lei Iasului pentru termoficare

Presiunea serviciului de termoficare asupra bugetului local a scazut în ultima saptamâna dupa ce guvernul a alocat, în doua transe, o suma totala de peste 100 milioane lei pentru sprijinirea acestei activitati. Având în vedere costurile de operare a serviciului de termoficare, suma reprezinta mai bine de un sfert din necesarul de finantare. „Având în vedere ca urmeaza înca trei luni «de foc», eu sper ca guvernul sa faca o noua analiza si sa sustina în continuare, probabil va mai fi acordat un sprijin, foarte multe primarii au nevoie de aceste fonduri”, a comentat Alin Aivanoaei.

Saptamâna trecuta, într-o conferinta de presa, primarul Mihai Chirica a multumit public guvernului pentru suma alocata, dubla fata de sprijinul acordat anul trecut. Pentru actualul sezon rece, estimarile actuale sunt ca nivelul cheltuielilor va fi cuprins între 300 si 350 milioane lei, în aceasta suma fiind incluse asigurarea combustibilului (achizitie carbune si transport pe cale maritima si terestru) si cheltuielile de personal. Recent, Primaria a început demersurile pentru o noua concesionare a serviciului de termoficare.

Un prim pas consta în contractarea, pâna la finalul anului în curs, a unui consultant care sa asiste Primaria în acest proces, iar, anul viitor, ar urma sa fie lansata procedura. Amintim ca, la sistemul de termoficare al Iasului, sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20- din fondul locativ existent. La acestea se adauga câteva sute de cladiri publice si private: spitale, unitati de învatamânt si imobile detinute de persoane particulare.