Florin Rosu: „Medicul ATI este ca in armata. Nu avem sarbatori!”

Florin-Rosu

Anul 2020 s-a sfarsit, dar sigur ramane unul memorabil, la fel ca 1989 cand prin Revolutie ne-am castigat liberatatea sau ca 2007 cand a fost criza economica in Romania.

Anul 2020 a fost un an al incercarilor. Medicii au fost nevoiti sa dea extemporal la o lectie nemaintalnita in medicina, lupta cu Covid-19. Profesorii au fost obligati sa tina cursurile la distanta, iar conducatorii tarii sa ia decizii pentru sanatatea romanilor.

Medicul specialist in Anestezie si Terapie Intensiva, actualul manager al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi a vorbit la Tele M, despre aceasta profesie. In timpul facultatii a refuzat sa aleaga specialiatatea ATI, dar a tras linie si si-a dat seama ca este domeniul medical care ii poate aduce satisfactii.

dr. Florin Rosu- manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi: „Specialitatea Anestezie si Terapie Intensiva este una dintre cele mai grele din punctul meu de vedere si va spun in cunostinta de cauza. Pe langa specialitatea ATI am urmat rezidentiatul si in Medicina de Familie si in Boli Infectioase. In consecinta, medicul de Anestezie si Terapie Intensiva trebuie sa aiba o vizune complexa asupra pacientului si trebuie sa aiba cunostinte in toate domeniile medicale. Medicul specialist, medicul primar de anestezie si terapie intensiva tot timpul trebuie sa fie la dispozitie. Este ca in armata. Nu exista ca avem sarbatoare sau ca suntem plecati si nu suntem disponibili la o anumita ora”.

Anul trecut, in contextul pandemiei de coronavirus, cei din linia intai in lupta cu virusul au facut sarbatorile la munca. De teama sa nu ii supuna la vreun risc pe cei apropiati au preferat sa ramana printre pacienti.

„Nu am reusit sa stam impreuna cu familia la masa. Nu este prima oara cand nu ma intalnesc de Craciun cu familia. Dar, asa cum bine stim, Craciunul incepe la romani in Ajun, pe 24. Urmeaza 25, 26. In consecinta o zi sigur mi-o petreceam cu familia. Anul acesta nu am avut posibilitatea sa stau impreuna cu familia. Parintii au o anumita varsta, iar eu sunt constient la riscurile la care as putea sa ii expun”, a completat medicul Florin Rosu.

Finalul anului 2020 a venit cu o veste astepata de mai bine de 10 luni. Vaccinul care dezvolta imunitate la Covid-19 a aparut pe piata si a fost livrat si in Romania. Primele cadre medicale au fost vaccinate si la Iasi, iar in curand se ia la rand populatia care doreste sa se imunizeze.