Florin Roșu, despre Omicron: „La nivelul Iașului, nu avem nicio suspiciune de infectare cu noua tulpină”

omicron

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a declarat că la nivelul județului Iași nu există deocamdată suspiciuni cu privire la infectarea cu tulpina Omicron. Cu toate acestea, sistemul sanitar rămâne „vigilent”.

Florin Rușu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: „Până în momentul de față, la nivelul Iașului nu avem nicio suspiciune de infectare cu noua tulpină, în schimb suntem vigilenți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” fiind centru regional de screening COVID19, având capacitatea de identificare a mutațiilor virale, de a ridica suspiciunea de infectare cu un anumit tip de tulpină, urmată de confirmare prin secvențiere la Institutul Matei Bals (spitalul nostru fiind filiala științifică a acestuia). Totodată, ținând cont că a debutat sezonul rece, al virozelor respiratorii și ,în special, al gripei recomand populației efectuarea și vaccinului antigripal. Ca măsuri de protecție și prevenție împotriva noii tulpini, până în momentul de față, recomand cu tărie: purtarea măștii de protecție (inclusiv în spațiile deschise), evitarea zonelor intens populate sau circulate și vaccinarea cu schemă completă”.

De asemenea, Florin Roșu a specificat că la Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” pot fi identificate mutațiile virale.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași:Laboratorul de biologie moleculară din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” poate identifica mutațiile virale, ridicând suspiciunea înalta de infectare cu o anumită tulpină, proba este trimisă catre Institul „Matei Bals” pentru confirmare. Lucrăm probele pacientilor suspecți care se prezinta în triajul spitalului, a celor internați, probele aduse de SAJ cât si probe din județele Moldovei. Suntem centru regional de screening încă de la debutul pandemiei, de la apariția primelor mutații updatându-ne permanent”.