Flacăra vie, fenomenul rar din Botoșani

Flacăra vie, fenomenul rar din Botoșani. Intr-o comuna din judet un izvor are caracteristici medicale pentru ca apa curge printr-o flacara vie de zeci de ani.

Flacăra vie, fenomenul rar din Botoșani

Situatia a fost adusa la cunostinta recent de Silviu Gurlui, profesor de fizica la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Acesta trage un semnal de alarma asupra faptului ca aceasta apa nu este exploatata asa cum ar trebui, oportunitatea fiind irosita.

CITESTE SI: Fenomenul norilor viu colorati admirat de ieseni

In localitatea Hlipceni, o comuna aflata la 40 de km de Botosani se afla un izvor de apa termala cu flacara deschisa. Acesta pare ca zace de foarte multa vreme si fara a fi exploatat in conditii optime pentru ca este o resursa importanta care ar putea aduce atatea beneficii economice despre sănătate oamenilor. Din ce se vede, acest izvor a rezultat in urma unor exploatari prin foraje pentru a cauta petrol, inca de dupa anii 1940. Dupa mai multe incercari nereusite, totusi s-a gasit altceva si anume aceatsa apa cu proprietati remarcabile, un izvor care se regaseste la o adanceme de cel putin 200 de metri”, a precizat Silviu Gurlui.

Potrivit satenilor, izvorul a fost descoperit la scurt timp după război, apoi în anii ’60, s-au făcut prospecţiuni în vederea descoperirii de petrol şi gaze. O echipa de geologi au forat si la Hlipiceni dar au oprit lucrările dupa ce s-a stricat un utilaj. Forajele au fost reluate dupa Revolutie dar geologii nu au gasit petrol ci apa sulfuroasa. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *