Firmele ignoră pericolul Covid

Firmele ignora pericolul Covid

Multe dintre firmele din Romania ignora sau trateaza superficial pericolul generat de coronavirus. Astfel s-a ajuns ca numarul companiilor cu cazuri de imbolnavire sa creasca semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar, este ca business-urile sa intre in blocaj, cu consecinte majore pe lanturile economice, arata o analiza realizata de Frames.

Mai multe focare au aparut in randul companiilor, cele mai multe din sectorul IMM-urilor. În unele dintre cazuri, de vina pentru cresterea numarului imbolnavirilor sunt chiar managerii acestor firme, care au ignorat cu bunăa stiinta masurile de prevenire. Sunt companii unde angajații nu poartă masti sau le poarta greșit, iar recipienții cu dezinfectanți sunt prezenți doar pentru a preintampina controalele autoritatilor, folosirea lor fiind facultativă. În spațiile comune, distanta dintre birouri, dintre zonele de lucru, nu a fost marita, iar la intalnirile dintre angajați sau la cele cu clientii si partenerii nu sunt purtate masti si nu se respecta distantarea fizica.

O alta mare problema in economia romaneasca, mai ales in sectorul de HORECA, o reprezintă absența unor reguli clare privind asigurarea protecției anti-covid. Multe dintre firmele acționează așa cum pot, în condițiile unei legislații ambigue. Îsi igienizeaza spațiile de lucru, camerele de hotel sau terasele fara a avea garantia ca mssurile implementate sunt de natura sa evite contaminarea cu coronavirusul COVID-19.

Aceeași situație este prezenta, de exemplu, si in sectorul de retail.