Firmele din România, pe ultimul loc din UE ca nivel de utilizare a inteligenței artificiale

Conform Eurostat, în 2024, doar 11,21% din întreprinderile mici, 20,97% din cele mijlocii și 41,17% din cele mari vor adopta IA într-o anumită măsură. Această diferență poate fi explicată, de exemplu, prin complexitatea implementării tehnologiei inteligenței artificiale într-o întreprindere, prin economii de scară (adică întreprinderile cu economii de scară mai mari pot beneficia mai mult de IA) sau prin costuri (adică investițiile în IA pot fi mai accesibile pentru întreprinderile mari).

O comparație a întreprinderilor care utilizează cel puțin o tehnologie AI în țările UE arată că ponderea întreprinderilor care utilizează AI variază între 3,07% și 27,58%.

Liderii în adoptarea tehnologiei inteligenței artificiale în afaceri sunt Danemarca (27,6%), Suedia (25,1%) și Belgia (24,7%). Prin comparație, doar 5,9% dintre companiile poloneze utilizează IA în operațiunile lor, ceea ce plasează Polonia sub media UE de 13,5%, devansând doar România (3,1%), care ocupa ultima pozitie.

Slovenia cheltuiește cel mai mare procent din PIB pentru cercetare și dezvoltare dintre țările ECE (2,11% din PIB), în frunte cu Republica Cehă și Estonia (peste 1,5% din PIB). Polonia se situează la mijlocul clasamentului, în timp ce România rămâne în urmă cu un nivel foarte scăzut al investițiilor în inovare (0,46% din PIB).

În schimb, liderii mondiali în materie de inovare – conform indicelui anual al inovării3 – sunt Elveția, Suedia, Statele Unite, Singapore și Regatul Unit.

Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *