Firmele din Iasi o duc mai greu. Tot mai multe intra in insolventa sau faliment

firma

In aceste vremuri de criza, firmele din Romania rezista cu greu in fata exploziei preturilor. Acestea se adauga taxarii uriase a statului si unelor masuri ridicole adoptate in acest an. Din aceste cauze a crescut numarul firmelor care si-au suspendat activitatea, au fost dizolvate, radiata sau a intrat in insolventa.

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, in primele 9 luni ale anului, in judetul Iasi 480 firme si-au suspendat activitatea, in crestere cu aproape 30 la suta fata de aceeasi perioada din 2021. De asemenea, alte 169 firme au intrat in insolventa, mai multe decat anul trecut. Tendinta este de crestere in toata tara daca ne raportam la cifre. Peste 4700 firme au intrat in insolventa in acest an, fata de 4300 inregistrate anul trecut.

Peste 1000 firme au fost dizolvate in 2022 si aici fiind inregistrate o crestere cu 5 procente fata de anul precedent. De asemenea, au fost radiate peste 1900 firme, cu 13 la suta mai mult decat in 2021. La nivel national, peste 51.000 firme au fost doborate de criza in acest an.

In privinta infiintarilor, intreprinderilor individuale, PFA-urilor, de SRL-uri sau societati pe actiuni, in acest an, la nivelul judetului Iasi s-au inregistrat este 5000 noi inmatriculari, in crestere cu 10 la suta fata de anul precedent.