Firmele din Iasi au facut fata pandemiei

afaceri 11

In ciuda pandemiei, firmele din Iasi au facut fata anul trecut mentinand o cifra de afaceri remarcabila. „Barometrul” Camerei de Comert din Iasi a masurat activitatea intreprinderilor cu punct de lucru in capitala Moldovei. Urmatorul pas este intocmirea clasamentului national unde intreprinderile desemnate din Iasi se lupta cu firme asemanatoare ca domeniu.

In ultimele 10 editii in care s-a intocmit topul firmelor din Iasi, pe podium s-au clasat 123 de intreprinderi, iar specialistii spun ca este o mare performanta.

Clasamentul este structurat pe 7 domenii, iar in top sunt eligibile doar firmele care au inregistrat un profit diferit de zero si respecta cei cinci indicatori de performanta. 

Sorin Gheorghiu – director Camera de Comert Iasi: „Cifra de afaceri, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii capitalului uman si eficienta utilizarii capitalului angajat”.

65% din numarul firmelor active se concentreaza pe raza municipiului si doar 23% in 11 unitati administrativ-teritoriale. Cea mai buna cota a cifrei de afaceri se inregistreaza tot in municipiul Iasi si doar 26% in afara acestuia.

Sorin Gheorghiu-director Camera de Comert Iasi: „Vorbim de societati comerciae cu sediul in judetul Iasi care raporteaza datele financiare in judetul Iasi si le categorisim pe clase de marime pentru ca nu putem compara intreprinderi foarte mari”.

In context national, judetul Iasi se poate lauda cu locul sase ca Produs Intern Brut.

Paul Butnariu- presedinte Camera de Comert Iasi: „Sigur este loc si de mai bine, dar in conditiile in care noi nu avem acces la infrastructura, nici de utilitati nu avem, energetica si la fel, nu mai spunem de infrastructura terestra, maritima sau fluviala. Evident ca performanta Iasului este majora. Am depasit judete importante in economia Romaniei foarte bine plasate inainte”.

Anul trecut, a crescut numarul firmelor noi, dar a scazut cifra de afaceri si numarul salariatilor comparativ cu 2019.