Firmele au retras sau suspendat finanțări în valoare de 45 miliarde dolari de la invazia Rusiei în Ucraina

descărcare (1)

foto: economica

Comisarul european pentru economie și fiscalitate, Paolo Gentiloni, a declarat sâmbătă că războiul Rusiei în Ucraina va introduce o perioadă de creștere mai scăzută pentru cele 19 țări care împart moneda euro. Previziunea de creștere de 4% în 2022, emisă cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, va trebui revizuită în jos, a spus el. Cu toate acestea, Gentiloni spune că nu există nicio perspectivă de recesiune, scrie CNBC.

„Lucrul bun este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni [pe] pe picior bun și estimam pentru acest an o creștere de 4%”, a declarat Gentiloni pentru la CNBC, la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

„Creșterea va încetini, cu siguranță. Dar cred că nu riscăm să intrăm pe un teritoriu negativ în general în 2022”, a adăugat el.

Gentiloni a spus că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancțiunilor se va răspândi asupra exporturilor de energie ale Rusiei și modul în care criza din Ucraina poate afecta încrederea investitorilor și a consumatorilor.

„De aceea cred că trebuie să ne asigurăm cetățenii, oamenii de afaceri că da, creșterea va încetini, dar nu intrăm într-o recesiune”, a spus Gentiloni.

Comentariile sale vin ca un ecou la observațiile făcute la începutul săptămânii în România, în care Gentiloni a subliniat că este important să ne asigurăm că redresarea economică nu este deraiată de acțiunile Kremlinului și a spus că criza din Ucraina nu trebuie să conducă la divergențe mai mari în bloc.

Este de așteptat ca UE să vină cu noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, deși Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că orice măsuri suplimentare nu ar afecta sectorul energetic.

G4Media