Firme din Elvetia, Cehia si Belarus sunt interesate sa investeasca in Parcul Industrial Miroslava

parc industrial Miroslava

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa și primarul comunei Miroslava, Dan Niță, au discutat cu ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei M. Grinkevich și consilierul Ambasadei Republicii Cehiei în România, Rudolf Opatril, cu Barbu Mihăescu, reprezentantul Camerei de Comerț România-Elveția, la întâlnire fiind invitată și Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

”Belarus produce acum aproape orice, deținem 13 procente din piața mondială de tractoare, fabricăm mașini și utilaje agricole, autobuze, troleibuze, folosite în cel puțin zece orașe din România, avem o treime din piața mondială de camioane de mare tonaj, la noi găsiți cel mai greu camion din lume, anvelope, o gamă largă de produse chimice, suntem o forță în domeniul mașini-unelte, și una dintre cele cinci țări care fabrică întreaga gamă de produse necesare pentru optică și distribuție de date, iar în acest domeniu avem deja mai multe colaborări cu firme din România care este pe locul șapte în UE, în ceea ce privește partenerii comerciali ai Belarusului. Este a șasea vizită pe care o fac în județul Iași, avem numeroase cooperări cu județul dumneavoastră în diverse domenii, comerț medicină, agricultură și cred că, încă sunt posibilități uriașe de dezvoltare a relațiilor bilaterale”, a spus ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei M. Grinkevich.

Aceeași deschidere către cooperare a arătat-o, în cadrul discuțiilor, și Rudolf Opatril, consilier la Ambasada Republicii Cehia în România: ”Este prima vizită oficială pe care o fac în România și mă bucur că sunt la Iași, unde constat un imens potențial de colaborare. România este acum pe locul 10 în ierarhia partenerilor Cehiei, dar după discuțiile pe care le-am avut aici cu siguranță va avansa în acest top”.

”Nu mă surprinde să constat că aveți aici un parc industrial foarte mare. Mă bucur să fim împreună cu ambasadorul Belarusiei și alături de domnul consilier de la Ambasada Cehiei. Apreciez că ați reușit să vă dezvoltați atât de mult, Iașul, în foarte scurt timp, va fi cotat la adevarata valoare, astfel încât, pentru Cehia și pentru Belarus să poată fi o oportunitate. Suntem convinși că știți ce avantaje aveți dacă investiți în România și, să fiți siguri, vă vom oferi tot sprijinul”, a spus, în cadrul discuțiilor, Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, le-a prezentat partenerilor de discuții avantajele pe care investitorii le pot avea în județul Iași: ”Avem la Miroslava cel mai mare parc industrial din Moldova. Zeci de companii puternice l-au ales ca destinație iar investițiile se ridică la peste 100 de milioane de euro, se poartă negocieri și cu alți parteneri. Avem și forță de muncă în Miroslava care este a doua comună din țară ca număr de locuitori, localitatea este în imediata apropiere a orașului, deci avantajele sunt multiple. Inițial, când s-a deschis primul parc, ținta era ca ocuparea totală a acestuia să se realizeze în șapte ani, însă, acest grad de ocupare a fost atins în puțin peste doi ani. Astfel, împreună cu domnul primar Niță, suntem pe punctul de a deschide un al doilea obiectiv de acest gen, care va avea 25 de hectare”.

După întâlnirea care a avut loc la sediul Primăriei Miroslava delegația a vizitat companiile mai multor investitori din Parcul Industrial Miroslava.