Firma care administrează Hotelul Central acuză Primăria Bacau de dezinteres pentru cultură: „Ne împiedică să reabilităm acest monument istoric”

hotel-central-bacau

Compania Central INN SRL, care administrează clădirea în care se afla fostul hotel Central, cu Teatrul Bacovia la parter, acuză municipalitatea de dezinteres oentru acest monument istoric. Firma spune că Primăria a refuzat să dea 212.000 de euro pentru a cumpăra clădirea, dar a cheltuit 130.000 de euro pe un studiu.

«15 ianuarie este ziua culturi. Cu această ocazie Hotelul Central Bacău, monument istoric clasa B, și-a schimbat „fața”.În acest context reprezentantul firmei Central Inn S.R.L. Bacău, Ghigea Edward a declarat că „prin acesta ne-am dorit să evidențiem faptul că în 2 ani, în afară de imaginea afișată pe cunoscutul monument istoric „Palat Mărăști” – azi Hotel Central și Teatrul Bacovia, nu s-a realizat nimic.

Precizăm că acest monument istoric este compus din Hotel Central (etajele 1,2 și 3) și Teatrul Bacovia (parter).

La începutul mandatului său, pe data de 15.01.2021 la conferința de presă cu ocazia zilei culturii, primarul și-a asumat reabilitarea acestei clădiri simbol. În realitate, în acești doi ani, nu s-a realizat exproprierea invocată inițial. Exproprierea era dorită din cauza fostului proprietar care a lăsat clădirea în paragină. Primăria Bacău a refuzat să cumpere desi, imobilul fiind monument istoric, putea sa-si exercite dreptul de preemptiune, cu 212.000 de euro dar a cheltuit 130.000 de euro din bani publici prin contractul nr.175103 încheiat cu firma Novartis S.R.L. Oradea pe expertize realizate pentru întreaga clădire. Primăria refuză orice colaborare cu actualul proprietar deși legea îl obligă.

De un an și jumătate de când suntem proprietari, edilul nu numai că refuză orice colaborare dar ne și împiedică să facem orice pas în vederea reabilitării acestui monument istoric.

În ciuda faptului că Certificatul de urbanism se eliberează oricărui solicitant, nouă ni s-a refuzat constant pentru imobilul nostru Hotel Central. Acest lucru ne împiedică să realizăm restaurarea sau reabilitarea monumentului istoric – inclusiv faza de proiectare.

În contextul mai sus menționat am fost obligați să ne adresăm justiției, lucru ce va îngreuna și întârzia semnificativ reabilitarea acestui monument istoric.

În data de 14.01.2023 în momentul în care prindeam mesh-ului de protecție desprins în timp și-a făcut apariția edilul Bacăului care striga în gura mare că „ei l-au luat cu doi lei și acum vor să facă ce vor ei”, uitând de faptul că Primăria Bacău a refuzat să-l cumpere cu „doi lei” prin neexercitarea dreptului de preemțiune.

CENTRAL INN SRL dorește colaborarea cu Primăria Bacău, acesta fiind unicul mod de a reabilita monumentul istoric Hotel Central conform legii (422/2001), fapt reliefat si prin intermediul comunicării făcute de către Direcția Județeana de Cultură Bacău care a precizat: „în situația în care cele două părți vor încheia un acord de asociere/protocol de colaborare în scopul renovării comune a monumentul istoric, DJC Bacău își va exprima tot concursul”.»