Finanțare pentru monumente istorice

foto_Maricel_Popa

Seful judetului la raport

Monumentul istoric de pe Strada Vasile Alecsandri ar putea fi reabilitat si modernizat printr-un proiect al Consiliului județean Iasi. Institutia a depus recent cererea de finanțare pentru proiectul “Consolidare, refuncționalizare și mansardare clădire monument istoric –Strada Vasile Alecsandri nr. 6” în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, prin Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Clădirea care urmeaza sa fie reabilitata va găzdui Muzeul Junimii, în cadrul căruia va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 și vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparținut junimiștilor. Totodată, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei pașoptiste, literaturii române din Basarabia, o zonă dedicată Pogromului, dar și un muzeu al literaturii evreiești din România.

“Avem la instituțiile de cultură din subordinea Muzeului Național al Literaturii Române Iași, valori de patrimoniu care marchează etape importante din istoria Iașului, valori care trebuie expuse și promovate. Totodată, realizarea acestor lucrări de restaurare vor transforma clădirea de pe Strada Vasile Alecsandri într-o bijuterie arhitecturală”, a afirmat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași. Valoarea totală estimată a proiectului este de 16,5 milioane lei, Consiliul Județean decontând până acum cheltuieli în valoare de 8,5 milioane lei.