Finanţare europeană pentru Autostrada Buzău- Focşani şi a Drumurilor Expres Bacău – Piatra Neamţ şi Brăila- Tulcea

lucrari drum

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) primește finanțare europeană pentru proiectarea Autostrăzii Buzău –Focşani, parte din A7 – Autostrada Moldovei şi a Drumurilor Expres Bacău – Piatra Neamţ respectiv Brăila – Tulcea.

Contractul pentru Studiul de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pe secţiunea Buzău-Focşani (A 7) a fost semnat cu proiectantul Consitrans în 2018 pentru 17 milioane de lei, iar acum se află în faza finală pentru obţinerea Acordului de Mediu cu estimarea lansării licitaţiei de execuţie până la sfârşitul anului.

Întreaga autostradă Ploieşti – Paşcani este finanţată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) .

Contractul pentru Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic a Drumului Expres Bacău – Piatra Neamţ (61 km.), a fost semnat în martie 2020 cu Search Corporation pentru aprox. 10 milioane de lei, iar documentaţia tehnică ar urma să fie predată în ianuarie 2022 (termenul iniţial era septembrie 2021).

Pentru ,,Dobrogea Expres” (DX 8) Drumul Expres Brăila – Tulcea cu o lungime de 60 de kilometri contractul a fost semnat în mai 2020 cu proiectantul Acciona din Spania (acelaşi proiectant care înregistrează mari întârzieri pentru documentaţia pe A8 – Autostrada Unirii), iar termenul de livrare este februarie 2022.

Drumul Expres Brăila – Tulcea (Cataloi) are o valoare estimată de 1,7 miliarde lei şi continuă legătura peste Dunăre prin Podul de la Brăila şi apoi şoseaua cu profil expres cu o lungime de 19 km. până la Jijila în judeţul Tulcea, explică CNAIR.

,,Sectorul de Drum Expres Brăila (Jijila)-Tulcea (Cataloi) face parte din Intercoridorul Moldova-Dobrogea care asigură legătura coridorului OR3 cu Dobrogea, porturile de la Marea Neagră, litoralul românesc dar și tranzitul spre Bulgaria și Turcia. Conectează centrele socio-economice Focșani, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța și facilitează traversarea Dunării în zona Brăila–Galați. Intercoridorul asigură conectivitatea portului Constanța cu regiunea de dezvoltare NE (Moldova).” a transmis CNAIR.

Legătura între Brăila şi Autostrada A 7 se face prin două Drumuri Expres : ,,Muntenia Expres”, 98 de kilometri între Buzău şi Brăila respectiv ,,Milcovia Expres” 76 kilometri între Focşani şi Brăila, ambele contracte de proiectare fiind semnate cu spaniolii de la Acciona.