Finanțare de 600 mil.euro pentru autostrada A7

Guvernul a aprobat, printr-un proiect de lege, contractul de finantare cu Banca Europeană de Investiţii pentru susţinerea Autostrăzii A7 Ploieşti – Paşcani. Valoarea proeictului este de 600 milioane de euro, iar obiectivul principal il reprezinta construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 319 km. Intreaga regiune a Moldovei asteapta acest proiect de infrastructura.

Pasi importanti pentru Autostrada A7 Ploieşti – Paşcani. Investitia vine in urma unei cofinantari. Contractul a fost semnat la Bucureşti si Luxemburg in iunie 2023. Autoritatile spera ca proiectul sa fie finalizat in anul 2025. Constructia va fi impartita in mai multe sectiuni precum: Ploieşti – Buzău, cu o lungime de peste 63 km, Buzău – Focşani cu peste 83 de km, Focşani – Bacău cu peste 95 km si Bacău – Paşcani cu peste 77 de km.

Adrian Covăsneanu, fost secretar de stat Ministerul Transporturilor

In principiu, acest imprumut de aproximativ 600 de milioane de euro, cumva sustine costul total al investitiei din A7, vorbim de aproximativ 319 km si o investitie totala de vreo, daca nu ma insel, 6,6 – 6,7 miliarde de euro din care efortul din PNRR este de doar sub 2 miliarde de euro. Cumva acest imprumut vine sa sustina imprumutul din PNRR, de fapt banii din PNRR si cred eu ca vor mai fi imprumuturi de acest fel, pe langa PNRR si implicit bugetul de stat. Aici ideea este urmatorea, pe masura ce avanseaza A7 in principiu vom mai vedea astfel de imprumuturi si sustinere financiara.

In prezent, Ministerul Transporturilor cauta solutii pentru sustinerea tuturor proiectelor de autostrada din tara.

Adrian Covăsneanu, fost secretar de stat Ministerul Transporturilor

Ministerul Transporturilor solicita inca vreo 16 miliarde de lei tocmai pentru a sustine toate proiectele de autostrazi, inclusiv autostrada A7. Este un detaliu care cumva trebuie spus, mai ales ca a aparut acum aceasta discutie vis-a-vis de eventualele masuri fiscale care vor pune presiune pe bugetul tarii. Vor fi niste provocari financiare si sper ca aceste provocari financiare si aceste masuri restrictive sa nu afecteze programul investitional in autostrazile Moldovei, inclusiv in A7 si A8.

Autostarda A7 este una dintre cele mai importante si asteptate constructii din regiunea de nord-est a Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *