Film documentar inedit realizat de fostii nostri colegi

medici

Maine seara, de la ora 18, la Cinema Ateneu va avea loc proiectia filmului documentar “Medici in Linia Intai 1916 – 1918” ce spune povestea medicilor implicați în tratarea răniților pe linia frontului sau în Iași, oraș transformat într-un uriaș spital în anii Marelui Război. 350 de medici și peste 2000 de sanitari și-au pierdut viata în primul război mondial, pe front sau în timpul epidemiilor de holeră și tifos. Până în ultima clipă, au curățat răni, au amputat mâini și picioare, au scos schije și gloanțe din trupurile soldaților…în ambulanțe, în triaje de gări, în bărăci improvizate ca infirmierii, în spitale din spatele frontului. În condiții greu de imaginat pentru un medic obișnuit cu multe rigori. Uneori, au privit neputincioși cum seceră Moartea. Alteori au înfăptuit minuni, demne de a fi trecute în cazuistica Medicinei. Și-au făcut datoria de români. Și-au făcut datoria de medici. Supravietorii…martori obiectivi ai ororilor războiului au îmbogățit memoria colectivă cu povestea vieților tinere și frânte. Alții au scris-o pentru ca cei ce vor veni să înțeleagă că pentru un medic, războiul e inacceptabil.

Documentarul de 48 minute este realizat de o echipa de jurnalisti care au facut parte in trecut din colectivul Tele M. Scenariul si regia apartine Alinei Titei Ioncioaia, imagine – Ceciliu Tabara, editare video – Dana Ceia, voice over – Ramona Ojica si Ionut Lazar.

Proiecția va fi urmată de un dialog cu publicul.

Invitati: prof. dr. Daniel Șandru, conf. dr. Eugen Târcoveanu, col. dr. Aurelian Moraru, pr. prof. dr. Ion Vicovan, conf. dr. Ionuț Lazăr, cercetător Cătălin Botoșineanu, conf. dr. Florea Ioncioaia.