Film documentar in premiera la Cercul Militar: „Iasi, inima Romaniei!”

film documentar

4 ani de război. 10 milioane de soldați si 8 milioane de civili morți. 21 de milioane de oameni răniți, desfigurați sau amputați. Cel mai mare masacru, cel mai mare exod uman pe care omenirea îl cunoscuse până atunci. Războiul cel Mare își luase tributul de vieți, lăsând în urmă o Europă devastată și în suferință. Se înfruntaseră marile puteri, angrenând aproape toate statele Europei într-o încleștare întinsă pe toate continentele. Învingătorii au redesenat granițele. Patru imperii s-au prăbușit și noi națiuni au apărut pe harta lumii. Nu a existat popor, familie sau om care să nu fi suferit din cauza rănilor, foametei, bolilor, pribegiei, pierderii celor dragi. Fiecare comunitate, afectată de lupte sau aflată în spatele frontului și-a adus obolul de durere. În istoria primulu irăzboi mondial, Iașul, un oraș dintr-o mică națiune din sud-estul Europei abia daca e pomenit, dar pentrunoi, românii, a avut un rol crucial. A fost orașul speranței, al rezistenței naționale, orașul în care au înflorit primii muguri ai Marii Uniri, capitala de război a României.
Filmul documentar “Iași, inima României (1916 – 1918)” spune povestea Iașului în anii refugiului. Un film finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului CENTENAR.
Echipa Alina Țiței (scenariu, regie), Andrei Lisacoschi, Ceciliu Tabără (imagine), Dana Ceia (editare video), Ionuț Lazăr (voice-over)
Lansarea filmului documentar “Iași, inima României (1916 – 1918)”

8 decembrie – Tg. Mureș, ora 10.00, Universitatea“Dimitrie Cantemir” Tg. Mureș
8 decembrie, Cluj-Napoca, ora 17.00, Muzeul de Artă
9 decembrie, Iași, ora 12.00, Cercul Militar
11 decembrie, Chișinău, ora 13.15, Universitatea de Stat