Filip Havârneanu, președintele USR Iași, voluntar în acțiuni săptămânale de ecologizare

Filip Havârneanu, recunoscut pentru implicarea sa în activitățile de protejare a mediului, a participat la o nouă acțiune de ecologizare, pe malurile Prutului. Liderul ieșean a strâns saci întregi cu deșeuri, împreună cu alți voluntari ai Organizației Salvați Prutul Iași, pentru a atrage din nou atenția că mediul nu trebuie contaminat de gunoaie și nici distrus prin nepăsarea oamenilor.

Președintele filialei USR Iași mărturisește că în timpul său liber preferă să participe ori să organizeze împreună cu colegii săi, acțiuni de mediu sau umanitare, pentru că, spune el, ca politician, ai obligația de a servi drept exemplu pozitiv. Ultima acțiune la care a pus umărul a fost plănuită de iubitorii de natură de la Organizației Salvați Prutul Iași și STPF Bivolari, în comuna Bivolari, aproape de granița naturală cu Republica Moldova. “OSP Iași a fost creată de oameni iubitori de natură ce și-au propus să protejeze ecosistemul ce reprezintă Prutul și lunca acestuia. M-am alăturat acestei inițiative, pentru că, de undeva, trebuie să plece un semnal clar că sănătatea mediului și implicit a noastră, stă în mâinile fiecărui cetățean. Am fost aproape 50 de voluntari și, din păcate, abia am izbutit să strângem deșeurile găsite în natură. De la plastic și fier, până la piese de mobilier dezmembrate și jucării distruse, toate erau aruncate în luncă sau în apă”, a precizat Filip Havârneanu.

Localnică surprinsă aruncând deșeuri, chiar în timpul acțiunii

Politicianul ieșean a fost cel care a surprins în timp ce aduna gunoaiele, o localnică din zona respectivă, care venise să arunce resturi pe versanți, cu o roabă. “Devine deranjant să vezi că voluntarii își rup din timp să adune deșeurile din natură și alții vin în urma lor și aruncă din nou, fără remușcări. I-am zis doamnei respective că este greșit ceea ce face, plus că este pasibilă de amenzi. Cred că totuși autoritățile trebuie să fie mai ferme și mai atente și să aplice sancțiunile cuvenite pentru ca astfel de fapte să nu devină o rutină care în timp va avea efecte grave. Așa cum am spus, am strâns gunoaiele de pe albia răului dar și de pe versanți, și chiar dacă avem sentimentul că am făcut ce trebuie, gustul amar persistă văzând câte deșeuri sunt aruncate cu intenție, acolo unde natura ar trebui să fie neatinsă. Ar trebui să învățăm toți că nu trebuie să strângă altcineva în urma noastră și că mediul înconjurător nu trebuie poluat, ci îngrijit, dacă nu vrem să devină un focar de infecție pentru noi, pentru plante și viețuitoare”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Săptămâna trecută, liderul USR Iași a mai organizat o acțiune de ecologizare, împreună cu membri din filială, în comuna Schitu Duca, unde, de asemenea, grupul a strâns mizeriile aruncate la drumul mare, dar și în spațiile verzi. Atunci, voluntarii au găsit resturi de la construcții, animale moarte, pet-uri și gunoaie aruncate chiar în spatele gospodăriilor. La începutul lunii, Filip Havârneanu a mai organizat o acțiune în spațiile unde ieșenii se strâng la iarbă verde, la grătar, pentru a împărți saci menajeri, cu mesajul că gunoiul stă la tomberon, nu în natură. Tot pentru un mediu mai prietenos, politicianul a plantat și copaci, în cadrul unei alte acțiuni USR, la care au fost invitați europarlamentarul USR Vlad Gheorghe și europarlamentarul francez Fabienne Keller, fost primar al Strasbourg-ului.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!