Filip Havârneanu: „Fără taxe majorate în timpul anului universitar!”

filip havarneanu

Ultimul proiect de lege depus de Filip Havârneanu în această sesiune parlamentară este dedicat studenților și vine să îndrepte o situație care îi dezavantajează.

Astfel, acesta a solicitat în Parlament, interzicerea modificării taxelor de școlarizare în timpul perioadei de studiu, obicei pe care universitățile îl practică, încălcând drepturile studenților înmatriculați  la învățământul „cu taxă”. Așa cum se prezintă lucrurile acum,  universitățile de stat din România își stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de școlarizare. În condițiile în care, studenții au parte pe perioada derulării cursurilor de „elementul surpriză” privind creșterea taxelor stabilite inițial, Filip Havârneanu consideră că libertatea oferită universităților nu poate fi una absolută, întrucât determină o poziție precară a studenților. Practic, se conferă universităților o poziție superioară raportat la cea a beneficiarilor educației.

Conform ultimului raport Eurostudent, 38% dintre studenții români (media UE=29% ) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană, precum și în care România se află pe primul loc vis-a-vis de ponderea studenților care raportează lipsa sentimentului de apartenență în învățământul superior (28%). Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusiv a universităților are ca efect creșterea abandonului universitar, scăderea motivației de a continua studiile și, din cauza lipsurilor materiale, studenții sunt nevoiți să își restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condițiile de trai din timpul facultății. Așa cum se prezintă lucrurile acum, universitatea se află pe o treaptă dominantă și plasează studentul într-o poziție vulnerabilă și dezavantajată, în care nu poate decât să accepte această măsură dacă dorește să continue studiile. Este injust ca studenții să debuteze în anul universitar, știind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare și că bugetul individual este bulversat.

Filip Havârneanu, Președinte USR PLUS Municipiul Iași: „De asemenea, am propus și asigurarea unui termen rezonabil de informare a candidaților în ceea ce privește cuantumul taxei și numărul locurilor oferite „cu taxă” în instituțiile de învățământ superior românesc, se dorește modificarea termenului din 15 zile anterior începerii admiterii în unul de 3 luni anterior acestei date.  Astfel, dacă propunerea legislativă ar fi adoptată în forma propusă, s-ar da o eficiență reală următoarelor principii ce guvernează învățământul preuniversitar și superior, precum și învățarea pe tot parcursul vieții din România

De ce o astfel de inițiativă? Pentru că am asigura principiul echității, principiul calității, principiul incluziunii sociale și principiul respectării dreptului la opinie al studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învățământ. Pe lângă toate aceste beneficii, se va asigura în mod real un grad de previziune și anticipare a costurilor necesare educației în cadrul sistemului de învățământ superior”.