Filip Havârneanu, Deputat USR: „Tichetele sociale pentru rechizite nu au ajuns la copii. Guvernul este blocat de propria birocrație”

Filip Havârneanu

Parlamentarul USR, Filip Havârneanu atrage atenția că peste 300.000 de preșcolari și elevi din familii cu venituri mici, sunt în dificultate pentru că tichetele anunțate pentru haine noi și rechizite, nu au fost distribuite înainte de începerea cursurilor, cum era normal. Prin urmare, elevii trebuie întâi să meargă la școală așa cum pot și cu ce au și să aștepte centralizarea datelor, precum și noile amânări ale Guvernului PSD-PNL, care nu a aflat probabil că 1 din 3 părinți din România nu și-au permis să-și trimită copiii la clasă cu haine noi.

Deputatul Filip Havârneanu explică faptul că problema generată de Guvern este una delicată, deoarece acest ajutor în valoare de 500 de lei a fost promis copiilor care riscă să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale.“Ca de obicei, începutul de an școlar i-a luat prin surprindere pe guvernanți, care par încă să se relaxeze în concediu. Ministerul investițiilor și proiectelor europene nu a putut preciza data exactă la care vor fi virați pe carduri acești bani pe care familiile elevilor se bazează. Ministrul Educației nu a știut nici câți elevi încep școala, deci, bănuiesc că nici pe cei dezavantajați nu i-a putut lua în calcul. La Iași, peste 18.000 de copii ar trebui să beneficieze de acest suport financiar, deși, în realitate, banii nu au ajuns în luna aprilie pentru toți copiii sărmani ai României care doresc să învețe. Acești oameni în frunte cu președintele Iohannis au promis România Educată și au livrat România lucrului nefăcut la timp”, a declarat Filip Havârneanu.

Deputatul ieșean, care este și secretarul Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților consideră că ani la rând, sistemul de educație a fost sărăcit și a devenit, opusul a ceea ce trebuia să fie, lipsind de sprijin elevii și profesorii. “Copiii au plecat la școală cu ghiozdanul din care ministrul Educației a furat precum Grinch, fix șansa lor de mai bine. Pentru că ani la rând, în Guvern, au fost numiți privilegiați care au știut doar să bage mâna și să ia. El și toți cei care și-au propus ca sistemul să devină o mașinărie de relații și făcut bani pentru anumite categorii, au transformat învățământul de stat într-un sector care dă fiori elevilor, părinților, profesorilor. A început un nou an școlar și ne dorim ca cei care controlează educația să stea cât mai departe de ea”, a adăugat parlamentarul USR.

Statul, veșnic încurcat în cifre și captiv în Legile Eșuate ale Educației

Filip Havârneanu este de părere că socotelile superficiale ale responsabililor din Educație au pus constant sistemul în dificultate și că, în continuare, sunt descurajați copiii vulnerabili. “Legile Educației au fost dictate de ministrul Cîmpeanu pentru ca acest sistem să devină afacerea perfectă pentru rechinii imobiliari, pentru fabricile de meditații, pentru plagiatorii ca el, pentru patronii de școli private. Doar părinții știu cum au făcut să pregătească fiecare copil din familie. Doar dascălii știu cum au mai găsit motivație pentru a rezista cu puțin la catedră. Guvernanții s-au dus veseli la festivități să le promită de toate, în timp ce, în spatele lor e  prăpastia și panglica roșie de tăiat. Sunt copii care se culcă flămânzi și care totuși se gândesc cum să obțină rezultate școlare, dar PNL și PSD încă nu înțeleg de ce ar trebui să investească bani în viitorul copiilor. Vom face tot posibilul ca în această sesiune parlamentară să fim la fel de implicați pentru pentru ca orice abuz în educație, fie el o numire cadou, fie o nedreptate față de elevi, fie un merit luat profesorilor, să fie blocat și taxat”, a menționat deputatul USR, Filip Havârneanu.