Filarmonicile din Iași și Bacău vor cânta la Festivalul „George Enescu”

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional George Enescu vine cu noutăţi în programul principal, printre care se numără şi Seria Orchestrelor Româneşti, care va aduce pe scena de la Sala Radio zece dintre ansamblurile reprezentative din Bucureşti şi alte cinci oraşe din ţară.

Cele mai importante orchestre din România vor fi în centrul atenţiei pe scena de la Sala Radio în cele patru weekenduri ale Festivalului Enescu, cu invitaţi de seamă şi lucrări diverse în program.

Dacă până acum Sala Radio era spaţiul în care se ascultau muzicile secolelor XX – XXI, această ediţie a Festivalului Enescu aduce în atenţia publicului calităţile interpretative ale orchestrelor româneşti, fiecare cu specificul său, abordând un program variat, care include atât autori romantici sau moderni, cât şi muzică contemporană. Atât soliştii, cât şi dirijorii invitaţi sunt tineri afirmaţi pe scenele internaţionale, din Europa şi Statele Unite ale Americii, români şi străini, potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.

„Seria Orchestrelor Româneşti a fost gândită să pună în valoare specificul orchestrelor invitate care, anul acesta, abordează un repertoriu universal variat, mixând lucrări binecunoscute publicului, cum ar fi Simfonia a 4-a de Ceaikovski, Simfonia a 2-a şi a 5-a de Sibelius, Pelleas şi Melisande de Debussy, cu premiere absolute în România. Maestrul Cristian Măcelaru a ales lucrări-spectacol şi aici mă gândesc la Concertul de pian al lui Fazil Say, la Hore de Adrian Pop sau Frenesia pentru orchestră de Dan Dediu. Invităm publicul la Sala Radio şi, pentru concertul din 10 septembrie de la ora 18.00 al ansamblului Musica Ricercata, la Sala Majestic a Teatrului Odeon”, a declarat Cristina Uruc, manager interimar Artexim.

Seria debutează pe 2 septembrie, când publicul va putea asculta la Sala Radio, începând cu ora 13,00, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Jonathon Heyward şi cu Andrei Gologan la pian. În program sunt lucrări de Doina Rotaru (Nymphea), Britten (Concertul pentru pian şi orchestră op. 13) şi Şostakovici (Simfonia nr. 1 în fa minor op. 10), iar pe 3 septembrie, urcă pe scenă, începând cu ora 13,00, Orchestra Naţională Radio, cu Francesco Lecce-Chong dirijor, David Fray la pian şi Emil Vişenescu la clarinet. În program sunt lucrări de Doina Rotaru (Concertul pentru clarinet şi orchestră, De simplici duplex II), Hindemith (Metamorfoze simfonice pe teme de Carl Maria von Weber) şi Bernstein (Simfonia nr. 2 pentru orchestră şi pian solo, The Age of Anxiety).

În cel de-al doilea weekend, pe 9 septembrie, de la ora 13,00, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, alături de dirijorul Martijn Dendievel şi Cvartetul Arcadia. În program sunt lucrări de Pop (Hore pentru orchestră), Adams (Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde şi orchestră), Weinberg (Rapsodia pe teme moldoveneşti) şi Şostakovici (Simfonia nr. 9 în mi bemol major op. 70).

Pe 10 septembrie, de la ora 13,00, Orchestra Simfonică Bucureşti, alături de dirijoarea Delyana Lazarova, Diana Moş la vioară şi Vlad Stănculeasa la vioară. În program lucrări de Dediu (Frenesia pentru orchestră op. 84), Iorgulescu (Ipostaze VI pentru vioară, alămuri şi percuţie), Bartok (Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră Sz. 36), Sibelius (Simfonia nr. 5 în mi bemol major op. 82).

Tot pe 10 septembrie, în cadrul aceleiaşi Serii, Ansamblul Musica Ricercata va urca pe scena de la Teatrul Odeon, începând cu ora 18,00, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, alături de Corul de cameră Preludiu, dirijat de Andrei Stănculescu. Din program Transilvania (Bel)cantas, opere de Rossini şi Fioravanti. Vor interpreta tenorul Lawrence Brownlee, soprana Rodica Vica şi baritonul Mihail Dogotari.

Opera Maghiară din Cluj va concerta pe 11 septembrie, la Sala Radio, de la ora 18,00. Orchestra va fi condusă de dirijorul Lawrence Foster, iar programul include opera Pelleas şi Melisande, de Debussy.

În cel de-al treilea weekend, pe 16 septembrie, tot la Sala Radio, de la ora 13,00, va putea fi ascultată Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu Roderick Cox dirijor şi Ioana Cristina Goicea la vioară. În program sunt lucrări de Ligeti (Lontano), Korngold (Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35) şi Ceaikovski (Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36).

Pe 17 septembrie, de la ora 13,00, va concerta Orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi, sub bagheta dirijorului Hankyeol Yoon, cu Florian Mitrea la pian. În program sunt lucrări de Munteanu (Simfonia a II-a), Prokofiev (Concertul nr. 1 în re bemol major pentru pian şi orchestră op. 10), Ĺ˝ebeljan (Hum away, strings), Bartok (Suita Mandarinul miraculos).

Ultimul weekend al evenimentului va aduce pe scena Sălii Radio, pe 23 septembrie, de la ora 13,00, Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, cu Alexandra Silocea la pian. În program sunt lucrări de Ciobanu (Simfonia a II-a dinspre Enescu), Say (Concertul pentru pian şi orchestră Water) şi Sibelius (Simfonia nr. 2 în re major op. 43).

Seria de concerte se încheie pe 24 septembrie, tot pe scena Sălii Radio, de la ora 13,00, cu Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, sub bagheta dirijorului Alan Buribayev, cu Ştefan Cazacu la violoncel. În program – opere de Vlad (Lumina Sunetului Centenar), Salonen (Concert pentru violoncel şi orchestră – în primă audiţie românească) şi Bartok (Concertul pentru orchestră Sz. 116).

Biletele sunt disponibile în două categorii de preţ: Categoria II – 70 de lei şi Categoria I – 90 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *