Festivalul Studenților Ieșeni „FEstudIS” a ajuns la a XXII-a ediție

cadru

După doi ani de pandemie FEstudIS revine în forță cu activități menite să promoveze și să valorifice toți studenții talentați, dar și să reunească sute de studenți de la toate universitățile ieșene. În perioada, 2-8 mai 2022, Casa de Cultură a Studenților din Iași aduce în prim plan cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Studenților Ieșeni „FEstudIS”, eveniment ce are drept scop crearea cadrului propice pentru desfășurarea de activități extracurriculare ale studenților din Centrul Universitar Ieșean.

„Prin activitățile propuse încercăm să răspundem nevoilor din ce în ce mai mari în ceea ce privește accesul tinerilor la evenimente culturale în mod gratuit, dar și să promovăm tinerii talentați”, a precizat Ioana Diana Hliboceanu, directorul Casei de Cultură a Studenților.

Deschiderea celui mai mare festival studențesc din Iași va avea loc pe 2 mai, de Ziua Națională a Tineretului. De peste două decenii, în prima zi a manifestării, tinerii se fac auziți la tradiționala paradă. Această ediție va reuni peste 15 organizații active ce vor mobiliza un număr impresionant de voluntari.
Parada Organizaţiilor Studenţeşti va avea loc în data de 2 mai după următorul program:

  • 17:30 – vor exista 2 puncte de întâlnire ale studenţilor, unul în Tudor Vladimirescu în parcarea Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediuliu şi unul în Copou în faţa corpului A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. De aici cele 2 grupuri se vor deplasa către Piața Palatului, unde organizațiile studențești reunite vor desfășura proba de originalitate a paradei „FEstudIS”.
  • 19:30 – cele 2 grupuri vor pleca din Piaţa Palat către Casa de Cultură a Studenților, iar începând cu ora 20:00 va avea loc atât deschiderea oficială a evenimentului, cât și proba de mobilizare, a doua parte a paradei.
    Continuăm manifestările pe 3 mai cu un concert de muzică folk, de la ora 19:00, în Parcul „Grupul Statuar al Voievozilor”, unde vor cânta tinerii de la Clubul „Susține Artiștii Ieșeni”. Studenții Elena Deliu, Radu Comănescu și trupa Altlut vor încânta publicul cu melodii cunoscute, dar și compoziții proprii.
  • În cadrul Festivalului Studenților Ieșeni „FEstudIS” aducem în atenția publicului pe 4 mai, de la ora 19:00, o nouă premieră realizată de cluburile Casei de Cultură a Studenților ce se intitulează „Ultima noapte de război, întâia noapte de dragoste”, în regia lui Andrei Ciobanu. Un spectacol emoționant în care se vor îmbina armonios muzica, dansul, teatrul și poezia și în care dragostea va triumfa asupra tuturor vicisitudinilor vieții și chiar a morții.
  • În data de 5 mai, în a patra zi de festival, tinerii de la White June Jasmine vor susține un concert de la ora 19:00 în Parcul „Grupul Statuar al Voievozilor”.
    După cum v-am obișnuit în fiecare ediție, în cadrul „FEstudIS”, membrii Clubului de Arte Vizuale „ConceptArt” vor realiza o expoziție de fotografie „Light Voices”, pe 6 mai, de la ora 15:30, în „Galeria Veche” a Ateneului Național din Iași. Tematica expoziției cuprinde lucrări ce scot în evidență „light painting și multipla expunere”.
    „Pictura cu lumină, desenul cu lumină sau fotografia de performanță de artă luminoasă sunt termeni care descriu tehnici fotografice de mișcare a unei surse de lumină în timp ce se face o fotografie cu expunere lungă, fie pentru a ilumina un subiect sau spațiu, fie pentru a lumina aparatul foto pentru a „trage”, sau prin mișcarea camerei în timpul expunerii surselor de lumină”, a consemnat Daniel Moisii, coordonatorul expoziției.

Tot pe data de 6 mai, de la ora 19:00, toți pasionații de muzică pop-rock sunt așteptați în Parcul „Grupul Statuar al Voievozilor” la un concert acustic susținut de tinerii de la clubul de chitară al Casei de Cultură a Studenților. Artiștii vor interpreta piese atât vocal cât și instrumental, iar repertoriul va conține cover-uri celebre ale unor piese atât românești și cât internaționale.
Tot de la ora 19:00 invităm tinerii studenți, în sala „Gaudeamus” a Casei de Cultură a Studenților, la un concert simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl, într-un parteneriat menit să aducă în cadrul aceluiași festival instituțiile de cultură care promovează arta, creativitatea și talentul.
Pe 7 mai de la ora 14:00, la Partia de Ski din Iași se va desfășura campania de ecologizare „Pârtia de Cultură”, eveniment ce îmbină responsabilizarea prin ecologizare cu petrecerea timpului liber în natură, iar la finalul activității de ecologizare, începând cu ora 18:30 în parcarea din fața Casei de Cultură a Studenților din Iași va avea loc o petrecere în aer liber, „Stud Party” unde vor fi invitați artiști cunoscuți din România. În deschiderea concertului vor întreține atmosfera Dj Codi și Dj Andi, iar invitatul special al serii va fi artistul Spike.
Încheiem festivalul cu cea mai populară competiție sportivă din mediul studențesc ieșean – „Universitariada”. Aceasta va avea loc pe 8 mai, în intervalul 18:00-21:00, la Sala Polivalentă din Iași. Anul acesta se vor implica peste 100 de studenți, reprezentanți ai ONGS-urilor, la mai multe probe sportive precum: atletism, darts, tir cu arcul, traseu cu trotineta și speed stack.