Festivalul Martisorului pe Bulevardul Stefan cel Mare. Zeci de mesteri populari din toata Moldova vor fi prezenti la Iasi

Afis-Festivalul-Martisorului-2023-1448x2048

După cum se știe, din 2017 mărțișorul tradițional este în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fapt care ne onorează, dar ne și obligă la păstrarea și transmiterea sa generațiilor viitoare.

În contextul în care obiceiul și, implicit, obiectul sunt deja subsumate altor scopuri, preponderent mercantile, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova și Primăria Municipiului Iaşi organizează de aproape două decenii Festivalul Mărţişorului, o manifestare publică prin care încercăm să prezentăm acest tainic simbol al primăverii într-un registru cât mai apropiat de cadrul său originar.

Ediția a XIX-a se va derula în perioada 24 februarie-1 martie pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, scenariul de contracarare a năzbâtiilor Babei Dochia urmând a fi pus în operă de vreo 30 de meşteri populari și artizani din întreaga Moldovă. Deschiderea oficială va fi vineri, 24 februarie, de Dragobete, de la orele 11.00.

Parteneri de nădejde ai Festivalului sunt Muzeul Municipal „Regina Maria”, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Șezătoarea din Târgul IAșilor, alături de care vom organiza marți, 28 februarie, de la orele 17.00, la Galeriile „D. I. Grumăzescu” o originală șezătoare dedicată mărțișorului tradițional, invitat de onoare fiind etnologul Angela Paveliuc-Olariu.

Organizatorii Festivalului Mărțișorului trag nădejde că ieșenii vor aprecia așa cum se cuvine efortul puținilor meșteri populari români care încă se mai îndeletnicesc cu păstrarea și perpetuarea acestui obicei-meșteșug aparte.