Festivalul Internațional de Poezie la Colegiul de Arte

poezia la iasi

Este cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de poezie, iar marii poeți continuă seria de întâlniri cu elevii de liceu. Până astăzi, peste 40 de tineri au avut șansa de a-și prezenta creațiile proprii. Astăzi, poezia a ajuns la Colegiul Naționale de Arte „Octav Băncilă” din Iași, unde artiștii au recitat, iar la final patru elevi ai școlii și-au prezentat lucrările.

Arta scrierii poetice este tot mai răspândită printre tinerii ieșeni. Adolescenții de la colegiile naționale i-au surprins plăcut pe scriitorii care au participat la întâlnirile realizate în cadrul festivalului.

„Au fost până acum întâlniri extraordinare, copiii sunt foarte participativi. Nu se arată intimidați de vers, ci din contra avem deja până astăzi, 40 de poeți din școli pe care îi vom premia la finalul acestui festival. Temele sunt tinerești, adică universale. Moarte, spaimă, deci nu e o poezie pozitivă. E o poezie de meditație, o poezie de suferință, cum de altfel sunt temele poeziei vârstei respective”, a declarat Adi Cristi, poet.

Pasiunea pentru scris a luat naștere din lucruri simple, așa cum însăși micii creatori ne-au mărturisit. Pentru ei, poezia a devenit un mod mai ușor de exprimare a sentimentelor.

„Mă bazez foarte mult pe copilărie, prietenii mei. Tot timpul încerc să găsesc dedesubturile lor. Îmi place foarte mult partea de psihologie și mereu caut dedesubturi. Eu, în mod normal, nu aș putea să mă exprim față de oameni direct și prin poezii cred că pot să le arăt cu adevărat o parte din mine, cum aș fi eu.”, a explicat Olivia Apopei, elevă.

„Simțeam nevoia să-mi exprim emoțiile și sentimentele în alt mod decât cel plastic, de a picta și de a desena și cred că a pornit prin simplul act de a descrie ceea ce văd și ceea ce îmi place și ceea ce simt și încet, încet, de acolo am început să scriu poezii, iar apoi am început să le spun liber și am evoluat în ceea ce fac”, a spus Octavian Păun, elev.

Evenimentul se află la cea de-a VIII-a ediţie şi este organizat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Uniunea Scriitorilor din România, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. La finalul festivalului participanţilor li se va oferi diploma „Refugiat prin poezie”.