Festivalul Internațional al Poeziei revine la Iași

Timp de o săptămână, Iaşul va deveni capitala europeană a poeziei. Festivalul Internațional al Poezii va reuni 60 de poeţi din 15 ţări. În cadrul evenimentelor sunt programate recitaluri extraordinare de poezie, spectacole de muzică, întâlniri cu elevii liceelor naționale din municipiul Iași. Festivalul se va încheia cu înmânarea titlurilor de „Refugiat in poezie”. 

În cele şapte zile de festival, poeţii invitaţi vor fi prezenţi în 11 licee ieşene, unde se vor întâlni cu tinerii devoratori de poezie pentru recitaluri lirice şi dialoguri libere. De asemenea, vor susţine recitaluri poetice la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi, vor lansa carţi apărute recent şi vor participa la un maraton de lectură şi dialog neconvenţional „la firul ierbii”, în comuna Ciurea.

„Poezia la Iași, ediția a VIII-a, aduce un conglomerat masiv de 63 de poeți, care au un singur numitor comun. Numitorul comun al acestora este poezia. În rest sunt total diferiți, pentru că vin poeți din Brazilia cum este Marco Lucchesi, vin poeți din Ucraina, cum este Vasile Bâcu, vin poeți din Turcia, cum este Metin Cengiz, vine o grupă de poeți și din Franța, conduși de Murel Augry, directorul Centrului Cultural Francez de la Iași și printre acești poeți aflându-se și un actor care va construi un spectacol de poezie, din patru poieți ieșeni”, a declarat Adi Cristi, poet.

Festivalul și-a propus să promoveze poezia în rândul tinerilor.

„Noi încercăm să contribuim, pe cât se poate, într-o săptămână la șlefuirea sufletelor lor, la sensibilizarea față de această artă nemuritoare care este poezia. Încercăm să descoperim cu această ocazie, așa cum am făcut și la edițiile precedente, talente, pentru că aproape în fiecare liceu am găsit câțiva copii, care după aceea, Casa de Cultură a municipiului Iași i-a susținut la diferite manifestări literar-culturale sau la concursuri literare. Așa că, spun eu, colaborarea cu liceele este benefică și pentru scriitori, care astfel se fac cunoscuți, dar și pentru elevi, pentru cadrele didactice care astfel iau contact nemijlocit cu creatorii contemporani” a declarat Valeriu Stancu, poet.

Totodată, în cadrul Festivalului Internaţional, iubitorii de poezie vor avea prilejul să audieze secvențe de intemezzo muzical, oferite de Patricia Iacob, la vioară, Diana Maria Hrenciuc Mertic, la violoncel, dar şi un recital extraordinar inedit oferit de cunoscutul actor francez Charles Gonzales, care va interpreta în premieră din operele poeţilor ieşeni: Daniel Corbu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Cassian Maria Spiridon şi Valeriu Stancu. 

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!